Erişilebilirlik

Fransa Dışişleri Bakanı Ankara'da Temaslarda Bulunacak


Fransa Dışişleri Bakanı Ankara'da Temaslarda Bulunacak
Fransa Dışişleri Bakanı Ankara'da Temaslarda Bulunacak

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, önceki gün çıktığı Ortadoğu gezisinde bugün Ankara’da temaslarda bulunacak. Türkiye’nin bölgesinde giderek artan bir güç olduğunu dile getiren Kouchner, Avrupa Birliği tartışmaları ile yara alan Fransa-Türkiye ilişkilerini düzeltmek istediklerini söyledi. Kouchner, Türkiye’nin Akdeniz Birliği projesinde ve Ortadoğu barış sürecinde daha etkin rol almasını isteyeceklerini de ekledi.

Fransa-Türkiye ilişkileri Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşı çıkan politikasını resmileştirmesinin ardından kopma noktasına gelmişti. Ardından Fransa’da 9 ay boyunca süren Türkiye Mevsimi kültürel etkinlikleri buzların erimesine katkı yaptı. Türkiye Mevsimi ile yeniden ısınmaya başlayan ikili ilişkileri geliştirmek isteyen Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, 3 günlük Ortadoğu gezisinin son bölümünde bir dizi temasta bulunmak üzere Ankara’ya gitti. Kouchner, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede, Türkiye/Fransa ilişkilerinin gergin olduğunu kabul etmediğini, ilişkilerin daha da gelişmesi için çaba harcadıklarını dile getirdi.

Fransa’da Türkiye mevsimi boyunca Paris’e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan ile de son derece yapıcı görüşmelerde bulunduklarını belirten Kouchner, Sarkozy’nin de yıl sonunda G-20 çalışmaları çerçevesinde Türkiye’ye gideceğini, bütün bu hareketliliğin Fransa’nın Türkiye’ye verdiği önemi gösterdiğini belirtti. Türkiye’nin Ortadoğu’da belirleyici bir aktör olduğunu anlatan Kouchner, Ankara’yla Ortadoğu, NATO, İran, Afganistan, Avrupa Birliği ve Akdeniz Birliği konu başlıklarını görüşeceklerini bildirdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği konusunda gezide bir sürpriz ortaya çıkmayacağını bu konuda müzakerelerin sürdürülmesi yönünde gösterdikleri tavrı devam ettireceklerini söyledi. Müzakere sürecinde Fransa’nın bazı tereddütleri olduğunu ve tam üyelik başlıklarında çekince koyduklarını anlatan Kouchner, Müzakere sürecinde maddelerin tek tek açılmasını istediklerini, sürecin kendi akışında ilerlemesinin en doğrusu olduğunu söyledi. Kouchner Türkiye’nin reformları yerine getirmesi durumunda müzakerelerin de hızlanacağını söyledi.

Ankara’da gündeme gelecek önemli koulardan birisinin de Ortadoğu barış süreci ve Akdeniz Birliği olacağını belirten Bernard Kouchner, Filistin ve İsrail liderleri Mahmut Abbas ve Benjamin Nmetenyahu’nun 21 Ekim’de Paris’te, Akdeniz Birliği hazırlık toplantısı çerçevesinde bir araya geleceğini söyledi. Bu buluşmanın Ortadoğu barışı için son şans olduğunu savunan Kouchner, Türkiye’nin İsrail ile normal ilişki kuran tek modern müslüman ülke olduğunu, Türkiye’nin son gerginlikler nedneiyle bu şansı kaçırmaması gerektiğini, İsrail ile ilişkilerini yeniden normalleştirmesi gerektiğini söyledi. Kouchner, Türkiye’ye Akdeniz için Birlik zirvesinde daha etkin rol alması önerisi getireceklerini de kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, G-20 dönem başkanlığını Kasım ayında devarldıktan sonra G-20 üyesi Türkiye ile ilişkileri eski soğuklukta götüremeyecek. Bu nedenle Türkiye ile gerilen ilişkileri yumuşatmak istiyor. Ancak Avrupa Birliği’ne tam üyelik konusunda da geri adım atmak istemiyor. Türkiye ile Akdeniz Birliği ve Ortadoğu ekseninde işbirliğini geliştirmek istiyor. Bütün bu mesajları Ankara’ya iletecek olan Kouchner, bu akşam Ankara’dan ayrılacak. Kouchner’in ardından Suriye-İsrail özel temsilcisi Jean Clauıde Cousseran daha sonra da Cumhurbaşkanı Sarkozy bizzat Türkiye’ye gidecek.

XS
SM
MD
LG