Erişilebilirlik

Fransa'dan Türkiye'ye ‘Bombardımanı Kes’ Çağrısı


Fransa'nın yeni Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault
Fransa'nın yeni Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Esat rejimine Kürt bölgesi ve Halep'teki bombardımanlarına "derhal son vermesi" çağrısı yaptı. Amerika'nın PYD'yi de uyardığı açıklamanın aksine Fransa, yalnızca Türkiye'yi ve Şam yönetimini uyarmakla yetindi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Fransa, Suriye'nin Halep kentinde ve Suriye'nin kuzeyindeki bölgede yaşanan gelişmelerden büyük endişe duymaktadır" denildi. Açıklamada, Şam rejimi ve onun müttefiklerinin derhal Halep ve ülkenin bütününde sürdürdüğü bombardımana son vermesini istedi. Türkiye için de "Türkiye de Kürt bölgesine gerçekleştirdiği bombardımanlara son vermelidir" dendi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ayrıca sorunun çözümünün Münih Deklerasyonu ve 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasından geçtiği belirtilerek, "Fransa, bölgede asıl hedefin IŞİD ile mücadele olduğunu taraflara hatırlatır" denildi.

Amerika'dan da çağrı

Türk ordusu iki gündür Irak’ın kuzeyinde YPG'nin Azez’deki mevzilerini bombalıyor. Fransa'dan önce ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu arayarak Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki bombardımanlarını kesmesini istedi. Beyaz Saray'ın resmi sitesinde yer alan açıklamada "ABD'nin, Kürt güçlerini, mevcut durumu istismar ederek toprak elde etme amacıyla Türkiye sınırı yakınlarındaki yeni hakimiyet alanları yaratma girişiminden vaz geçirmeye çalıştığı" belirtilmişti.

Salih Müslim: 'Türkiye'nin müdahalesine karşı direniriz'

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ise Reuters'a, "Ankara'nın hiçbir talebini kabul etmediklerini ve Türkiye'nin herhangi bir müdahalesine karşı direneceklerini" açıkladı. Salih Müslim, Türkiye'nin bu bombardımanlarla Suriye'nin içişlerine karıştığı uyarısında bulundu. Başbakan Davutoğlu'nun Minnak Havaalanını'nı boşaltma çağrısına da Müslim, "O havaalanı geçen hafta YPG tarafından ele geçirilmeden önce Al Nusra'nın elindeydi. Türkiye ne istiyor? Nusra Cephesi'nin orada kalmasını mı istiyorlar, yoksa Şam rejiminin gelip işgal etmesini mi?" dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG