Erişilebilirlik

Fransa’dan Sonra Danimarka Sarsıldı: 2 Ölü


Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, dün başkent Kopenhag’da ifade özgürlüğüyle ilgili toplantı yapılan kafeye düzenlenen silahlı eylemi terör saldırısı olarak niteledi.

İsveçli karikatürist Lars Vilks’in de konuşmaya hazırlandığı toplantıya düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi öldü, üç kişi de yaralandı. Girişte sıkı önlemler alınan toplantı güvenlik görevlileri tarafından korunuyordu. Paris’te Charlie Hebdo saldırısında yaşamını yitiren karikatüristleri anmak amacıyla Kophenag’daki bir kültür merkezinin kafesinde düzenlenen “Sanat, blasfem (dine hakaret) ve ifade özgürlüğü” konulu konferansa Fransa’nın Kopenhag büyükelçisi François Zimeray’ın yanısıra Femen’in Paris’te yaşayan lideri İnna Şevçenko da davetliydi. Şevçenko “ifade özgürlüğü” üzerine konuştuğu sırada silah sesleri koptu. Önce iki kişi olduğu söylenen ancak daha sonra tek kişi olduğu belirlenen ve Danca konuştuğu duyulan kişi, polis koruması nedeniyle içeri giremeyince dışarıdan ateş etmeye başladı.

Saldırıda olayı izlemeye gelen 40 yaşlarında bir kişi yaşamını yitirirken, görevli 3 polis de ağır yaralandı. Danimarka polisi ölen kişinin kimliğini vermedi. Karikatürist Vilks, Büyükelçi Zimeray ve feminist aktivist Şevçenko olaydan saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Kafe saldırısından saatler sonra Kopenhag'da bir sinagog yakınlarında silahlı çatışma yaşandı. Bu olayda da bir kişi hayatını kaybederken iki polis yaralandı. İki olayın bağlantısı olup olmadığı açıklık kazanmadı.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt saldırı bölgesinde inceleme yaparken
Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt saldırı bölgesinde inceleme yaparken

Polo arabayla kaçtı

Dünkü ilk saldırının ardından siyah Volkswagen Polo marka bir arabayla kaçan saldırgan 2 km. sonra bu arabayı terk ederek başka bir araç ile izini kaybettirmeyi başardı. Saldırganın eşkalini yayınlayan Danimarka polisi, halen aramayı sürdürüyor. Polisin yayınladığı resimlerde de açıkça görüldüğü üzere 20’li yaşlarda, Mağrip kökenli saldırgan siyah bir anorak ve yün bir bere taşıyor.

Olay yerine gelen Danimarka Başbakanı Thorning-Schmidt, ülkede güvenlik önlemlerinin arttırıldığını ve polisin birçok bölgede alarma geçirildiğini bildirdi.

Şevçenko konuşurken silahlar patladı

Konferansın katılımcılarından İnna Şevçenko yaşananları Fransız haber kanalı I-Tele’ye, “Teröristleri görmedik çünkü salon kapısı kapalıydı ve konferans polis tarafından korunuyordu. İçinde bulunduğumuz odanın penceresi yoktu. İçeri giremediler. Dış odadan ateş ettiler. O nedenle polis memurları ağır yaralılar. Ama kapının kapalı olması sayesinde kurtulduk. Yoksa hepimiz ölmüştük. Ellerindeki sıradan bir silah değildi, ağır bir makinalı tüfek gibiydi” sözleriyle aktardı.

Büyükelçi toplantıya bisikletle gitti

Fransa’nın Danimarka Büyükelçisi Zimeray toplantıya bisikletle gittiğini, “Charlie Hebdo saldırısından sonra Fransa’yı temsilen böyle bir toplantıya gitmesem olmazdı” diyerek gittiğini açıkladı. Saldırıdan sonra zırhlı araçla olay yerinden ayrılan Zimeray, hayatını kurtaran Danimarka polisine Twitter hesabından teşekkür etti.

Lars Vilks daha önce de evinde saldırıya uğramıştı
Lars Vilks daha önce de evinde saldırıya uğramıştı

Lars Vilks neden hedef?

Saldırının hedefi Lars Vilks, provokatif çizimleriyle tanınan bir karikatürist. Vilks, 2007 yılında çizdiği Hazreti Muhammed karikatürüyle dünya gündemine oturdu. Saldırıdan yara almadan kurtulan Vilks, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, hedefin kendisi olduğuna inandığını söyledi. Polis yetkilileri ve toplantıya katılan kişiler de hedefin Vilks olduğunu söylediler.

Daha önce ölümcül saldırılardan kurtulan ve defalarca ölüm tehdidi alan 68 yaşındaki Vilks, 2007 yılından bu yana ancak korumalarla dışarı çıkabiliyor. Kendisine saldırı düzenlemeyi amaçlayan Amerikan vatandaşı bir kadın halen 10 yıl hapis cezasını tamamlıyor.

Danimarka polisi saldırının hemen ardından kameralara takılan bu kişinin saldırı zanlısı olabileceğini düşünüyor
Danimarka polisi saldırının hemen ardından kameralara takılan bu kişinin saldırı zanlısı olabileceğini düşünüyor

Büyükelçi Charlie Hebdo’yu anlatacaktı

Fransız Büyükelçisi Zimeray da aynı toplantıda, geçen ay Paris’te düzenlenen Charlie Hebdo saldırısı sonrası durumu anlatmaya hazırlanıyordu. Fransız mizah dergisine düzenlenen saldırı ve onun ardından yaşanan rehine eylemleri ve silahlı çatışmalarda toplam 20 kişi öldü. Tüm dinleri eleştiren karikatürleriyle tanınan Charlie Hebdo da daha önce Hazreti Muhammed karikatürlerine yer vermişti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, olayın ardından İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’ü Danimarka’ya yolladı.

Saldırıdan dehşete düştüğünü açıklayan Kopenhag Belediye Başkanı Frank Jensen, bunun “ifade özgürlüğünü hedef alan bir eyleme benzediğini” söyledi.

10 yıllık gerginlik

Müslümanlar’ı kızdıran karikatürler dizisi ilk 2005 yılında başladı. Danimarka gazetesi Jyllands-Posten Eylül 2005’te çoğu Hazreti Muhammed’i konu alan 12 siyasi karikatür yayınladı. Karikatürler, birçok Müslüman ülkede bazıları şiddet eylemleriyle sonuçlanan gösterilere yol açtı.

Ekim 2005 ve Ocak 2006 arasında Avrupa gazeteleri, Hollanda, Almanya, İskandinavya, Romanya ve İsviçre’de aynı karikatürleri sayfalarına koydu. Uluslararası protestoların artması üzerine karikatürler yeniden kıta Avrupa’sındaki basın organlarında yayınlandı.

Karikatürlerin yayınlanmasından bu yanaysa, çizer ve yayımcılara karşı çok sayıda saldırı planı ortaya çıkarıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG