Erişilebilirlik

Fransa'dan İstanbul'daki Terör Saldırısına Kınama


İstanbul'daki terör saldırılarının ardından, benzer saldırılarla sarsılan Fransa'dan Türkiye'ye başsağlığı ve dayanışma mesajları yağdı. Cumhurbaşkanı François Hollande ve Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault saldırıları kınadığını ve Fransa'nın terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu açıkladı. Fransa Ulusal Meclisi saldırıda yaşamını yitirenler için bir dakika saygı duruşunda bulundu.

Hollande, Brüksel'de katıldığı AB zirve toplantısının ardından, "Bu menfur saldırıyı şiddetle kınadığımı belirtmek isterim. Diğer saldırıların ardından gelen bu terör saldırısı Türkiye'deki durumu daha da zorlaştırmıştır," dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, saldırının ardından yazılı bir açıklama yaparak, 36 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı kınadı:

"İstanbul'da dün gece yapılan saldırıyı büyük bir şiddetle kınıyorum. Bu alçak ve hain saldırı pek çok kurban aldı. Fransa, yakınlarını yitiren ailelere başsağlığı, yaralananların da bir an evvel iyileşmelerini diler. Bu trajik olayda, terörle mücadelesinde Türkiye'nin yanındayız. Fransa'nın İstanbul Konsolosluğu'nda, Türk yetkililerle sıkı iletişimde olan bir kriz masası oluşturulmuştur. İstanbul'daki vatandaşlarımızı, Türk makamları tarafından açıklanan tedbir ve uyarıları izlemeye çağırıyoruz."

Muhalefetten kınama

Fransa'dan terör saldırısına karşı en sert tepki, Sosyalist Parti'nin şahinlerinden Başbakan Manuel Valls'den geldi. Önce Twitter hesabından "Bu barbar saldırı karşısında dehşete kapıldım. Fransa terörizme karşı Türkler’le birliktedir. Terör sadece Fransa ya da Avrupa'yı vurmuyor" diyen Valls, daha sonra yaptığı açıklamada da "AB'nin en önemli konusu Brexit ve terörle mücadeledir. Tüm dünya terörle mücadele konusuna daha etkin işbirliği yapmalıdır," dedi.

Muhalefet partisi liderleri ise sosyal medya üzerinden saldırıyı kınadılar. Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler’in lideri Nicolas Sarkozy, "Terör dehşetinin bir kez daha sarstığı Türk halkının yanındayız," dedi.

Aşırı sağ parti Front National'in lideri Marine Le Pen de, Twitter hesabından "Radikal İslamcı barbarların kurbanlarının yakınlarına içten başsağlığı dileklerimi sunuyorum," dedi.

Türkiye'ye yakın isimlerden eski Başbakan Alain Juppe de, "Medeniyetlerin beşiği İstanbul, bir kez daha terörizmin hedefi oldu. Dayanışma (zamanı)!" dedi.

Dışişleri: "Fransız kurban yok"

Fransız Dışişleri Bakanlığı ise, kimlikleri belirlenen kurbanlar arasında Fransız vatandaşı olmadığını açıkladı. Dışişleri, kimlik kontrollerinin devam ettiğini ve Türk makamlarıyla yakın temasta olduklarını belirterek, konuyla ilgili bir gelişme olursa bunu kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.

Fransa'da halen 9.029 kayıtlı Fransız vatandaşı yaşıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG