Erişilebilirlik

Fransa'da Operasyon: 'Beyaz Emir'e Baskın


Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere
Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere

Paris saldırısının ardından cihatçı örgütlere yönelik operasyonlarını sürdüren Fransız polisi, bu sabah Fransa’daki cihatçıların lideri ve fikir babası olarak bilinen “Beyaz Emir” lakaplı 69 yaşındaki Selefi İmam Olivier Corel’in evine baskın düzenledi

Fransa’yı ve dünyayı derinden sarsan Paris saldırısının üzerinden 11 gün geçmesine rağmen saldırının planlayıcısı olduğu düşünülen Belçika vatandaşı Salah Abdeslam’ın izine ise hala rastlanamadı. Polis, Abdeslam’ın kullandığı Renault Clio’yu ve çöpe attığı bomba yüklü intihar yeleğini buldu. Ancak kimliği belirlenmeden yalnızca yarım saat önce Belçika sınırını geçmeyi başaran Abdeslam adeta buhar oldu.

Fransız polisi, Corel’in, Ariege bölgesinde bulunan Artigat kentindeki evine, 2 helikopter ve çok sayıda özel timin yanı sıra, bilgisayar alanında uzman istihbarat ekiplerinden oluşan geniş bir ekiple baskın yaptı. Olivier Corel’in yanı sıra, Corel ile iletişimde olan isimlerin evlerine de düzenlenen baskında göz altı olup olmadığı henüz açıklanmadı.

“Artigat Çetesi” olarak bilinen Selefi gurubun lideri olan ‘Beyaz Emir’, Fransa’da ilk cihatçı eylemleri gerçekleştiren Muhammed Merah ve Fransa’daki cihatçılar üzerinde önemli etkisi olduğu kaydedilen Fabien Clain’ın da lideri olarak anılıyor. Paris saldırılarının ardından Fabien Clain saldırıları kendisinin gerçekleştirdiğini belirten bir ses kaydı yayınlanmıştı. Suriye asıllı Fransız Olivier Corel, Toulouse’da Muhammed Merah’ın 7 kişiyi öldürmesiyle ilgili operasyon çerçevesinde gözaltına alınmış, ardından dosya kapsamı dışına alınarak serbest bırakılmıştı. Cihatçı söylemleriyle ve “Toulouse kentindeki Selefiler’in babası” olarak tanınan Olivier Corel, bugüne kadar tutuklanmadı.

Salah Abdeslam buhar oldu

Fransız polisi dün gece, Paris’in güneyindeki Montrouge kentinde bir çöp kutusunda patlayıcı kemer buldu. Kemerin, Paris saldırılarında kullanılanların bir benzeri olduğu bildirildi. Montrouge, Charlie Hebdo saldırısının ardından, Amedi Coulibaly’nin iki polisi öldürdüğü ve daha da önemlisi Paris saldırılarının aranan adamı Salah Abdeslam’ın cep telefonunun son kez tespit edildiği yer. Abdeslam buradan Brüksel’den iki arkadaşını arayarak kaçışını planladı.

Sınırda, Abdeslam’ın kimliğini merkeze bildiren Fransız polisi “Sabıkaları var. Şüpheli şahıslar, ancak haklarında somut bir tespit yok. Bütün bilgilerini aldıktan sonra geçişlerine izin verin” yanıtını alıyor. Sınır polisi Abdeslam ve iki arkadaşını geçirdikten yarım saat sonra ise saldırganların kimlikleri tespit ediliyor. Paris saldırısının en önemli planlayıcısı Abdeslam, sabah iki arkadaşıyla birlikte Cambrai kentinden Brüksel’e geçerek ortadan kayboluyor.

Firar mı etti, bombalı yelek mi patlamadı ?

Paris’te 13 Kasım Cuma gecesi Stade de France, Bataclan ve Rue Voltaire’de gerçekleşen saldırıyı üstlenen IŞİD, bildirisinde 4 saldırıdan bahsediyor. Bilinen 3 mekanın yanı sıra, Paris’in 18’inci bölgesinde bir saldırıdan söz ediyor. Uzmanlar, “Belli ki burada da bir saldırı planlandı ama planlandığı gibi gerçekleşmedi” yorumunu yapıyor. Buna göre 18’inci bölgede planlanan dördüncü saldırı görevi belli ki Salah Abdeslam’a verilmiş. Bu durumda ya Salah Abdeslam’ın bomba yüklü kemeri teknik bir sorun nedeniyle patlamadı, ya da kardeşi Brahim Abdeslam, üzerindeki bombayı Comptoir Voltaire barının önünde patlatırken, Salah Abdeslam son anda vazgeçti.

Yarım saat farkla kurtuldu

Saldırı gecesinden 2 gün önce Paris’e gelen Abdeslam, Brüksel’de kiraladığı Renault Clio marka arabayla, olay gecesi 3 intihar bombacısını Stade de France’a bırakıyor. Abdeslam, daha sonra arabayı 18’inci bölgede, Albert Kahn sokağına park ederek ortadan kayboluyor. Cep telefonu Paris’in 18’inci bölgesinde tespit edilen Abdeslam’ın telefon incelemesinden, buradan Montrouge’a geçtiği ve buradan Brüksel’deki iki kişiyi arayarak kaçışını düzenlediği anlaşılıyor.

Polis bu kaçıştan 10 gün sonra Montrouge’da, bir çöp kutusunda patlayıcı yüklü kemeri buldu. Kemerdeki patlayıcıların analizinde TATP patlayıcı kullanıldığı belirlendi. Yani bu kemer, Stade de France ve Bataclan’da patlatılan bombalarla aynı yapıda. Abdeslam’ın Belçika’ya kaçmadan önce, ya patlamayan ya da patlatmaktan son anda vazgeçtiği kemeri çöpe attığı tahmin ediliyor.

Saldırganların bedenlerinin patlama sonrasındaki durumu nedeniyle, polis halen saldırı gecesi ölen iki sanığın ve de Saint Denis’de yapılan operasyonda kendisini patlatan şahsın kimliğini tespit edemedi. Abdelhamid Ebayoud’la birlikte ölen kadının, kuzeni Hasna Aït Boulahcen olduğu anlaşıldı. Ancak Hasna’nın üzerindeki bombaları patlatarak değil, bir başka canlı bombanın patlattığı bombalar nedeniyle öldüğü anlaşıldı. Böylece, kimlikleri henüz belli olmayan kişi sayısı 3’e yükseldi. Polis halen kimlik tespiti için, en ufak bir kan izinden, kumaş parçasına kadar DNA araştırmasını sürdürüyor.

Ev sahibi hakkında adli soruşturma

Öte yandan saldırıların ardından Saint Denis kentinde yapılan operasyonlarda göz altına alınan 7 kişi serbest bırakılırken, Ebayoud ve adamlarına evleri kiralayan Jawad Bendaoud adlı kişi, 6 günlük gözaltı süresinden sonra hakim karşısına çıkarıldı. Polis’te hayli yüklü bir dosyası bulunan Bendaoud’un, Ebayoud ile ilişkisi ve yardım ve yataklık edip etmediği araştırılmak üzere hakkında adli soruşturma açılması bekleniyor. Operasyon yapılan apartman dairesinde ise otomatik silah olmadığı açıklandı. Bu evde, 9mm kalibreli bir tabanca, el bombası ve patlayıcı yelek ele geçirildi.

1233 Adrese Operasyon Düzenlendi

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Meclis’te hükümete yöneltilen bir soruyu yanıtlarken, 11 gündür süren Olağanüstü Hal uygulaması sırasında gerçekleştirilen operasyonların bilançosunu açıkladı. Cazeneuve, OHAL uygulaması kapsamında 1233 adrese baskın ve operasyon düzenlendiğini ve bu baskınlarda 124 kişinin gözaltına alındığını, 230 adet de ateşli silahın ele geçirildiğini dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG