Erişilebilirlik

Fransa’da Siyasi İntihar


Jean Germain
Jean Germain

Fransa’nın Tours kenti eski Belediye Başkanı ve aynı bölgeden Senatör seçilen Sosyalist politikacı Jean Germain, hakkında ortaya atılan yolsuzluk iddialarıyla ilgili açılan davanın ilk duruşmasının görüleceği sabah intihar etti. Arkasında iki mektup bırakan Fransız Senatör Jean Germain, aleyhinde ortaya atılan iddiaların usulsüz olduğunu, bu tür bir karalamaya dayanamadığı için hayatına son verdiğini yazdı.

Senatörün intiharı Fransız politikasını ve 20 yıla yakın yönettiği Tours kenti sakinlerini şok etti.

Tours kentinde üç dönem üst üste Belediye Başkanlığı yapan 67 yaşındaki Jean Germain, belediyenin organize ettiği “Çin düğünü” adıyla anılan yolsuzluk iddialarına ilişkin davanın ilk duruşma sabahı, Tours kentindeki evinin garajında ölü bulundu. Av tüfeğiyle intihar eden Germain, Çin düğünü olayında doğrudan değil, yolsuzluk olayına dolaylı olarak dahil olduğu iddiasıyla yargılanacaktı.

Germain’in intihar etiği haberi, sabah duruşmaya katılan avukatı Dominique Tricaud’nun mahkeme heyetine durumu bildirmesiyle ortaya çıktı. Tricaud, Germain’in bıraktığı mektupta yazdığı “Size vereceğim acıyı biliyorum, beni sevenlere vereceğim acının da farkındayım. Ama politikacılara yönelik bu günlük rutin haline gelen insan avına daha fazla izin veremeyiz. Onlar da insanlar, tıpkı benim gibi ve adaletsizlik ve onursuzlaştırma girişimleri dayanılır gibi değil” sözlerini okuyan avukatı, “Jean Germain cumhuriyet şehididir. Köpeklerin önüne atıldı. Ve tıpkı mektubunda yazdığı gibi, onu köpeklere atanları vicdanları takip edecektir” diye konuştu.

‘Suç ortağı’ iddiası

Tours kentine Çinli turistlerin çekilmesi için belediyede 2007-2011 yılları arasında toplu Çin düğünü organize eden Germain, düğün çerçevesinde çiftlerle fotoğraf çektiriyor, bölgenin ünlü şatolarının ziyaret edilmesine izin veriyordu. Ancak bu organizasyonlarda maddi çıkar elde ettiği iddiasıyla Germain’in yardımcılarından Çin asıllı Lise Han hakkında soruşturma açıldı. Belediye Başkan yardımcısının bu işi organize eden şirketin sahibi olduğu iddia edildi. Han hakkında açılan soruşturmaya Belediye Başkanı Germain de “suç ortaklığı” iddiasıyla dahil edildi.

Politikacılar şokta

Germain’in ardından rakip partiden Tours Belediye Başkanı seçilen UMP’li Serge Babary, “Hep söyledim, Çin düğünü organizasyonu çok iyi bir fikirdi. Kendisi bu kente uzun süre hizmet etmiş dürüst bir kişiydi” dedi. Cumhurbaşkanı François Hollande da, “Bir adamın, onuruna dokunulduğu için kendisini yok etmesi korkunç bir dram. Büyük bir politikacıyı acımasız koşullar nedeniyle yitirdik”dedi. “Bir dostumu yitirdim” diyen Başbakan Manuel Valls ise, “Olağanüstü bir politikacı ve bir dostumdu. Alt üst oldum” diye konuştu. Senato Başkanı Gerard Larcher, Senato Genel Kurul’unda bir anma konuşması yaparak, senatörleri bir dakika saygı duruşuna davet etti.

Senatör Jean Germain’in şok intiharı Fransa’da akıllara 1993 yılında yakın gerekçelerle intihar eden eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın efsane Başbakanı Pierre Beregovoy’yı akla getirdi. Bütün Fransa’yı şok eden Beregovoy’nın Paris’teki apartmanının kredisini “sıfır faizle” aldığı öne sürülünce, hakkında tek dava açılmamasına rağmen intihar etmişti. “Yolsuzluklarla mücadele” vaadiyle Başbakan olan Beregovoy, 1 Mayıs 1993’te nehir kenarında yalnız kalmak istediğini söyledikten sonra, kafasına dayadığı silahla intihar etmişti. Cenaze töreninde Beregovoy’a saldıran medyayı ağır sözlerle suçlayan Cumhurbaşkanı Mitterrand’ın “Dünyanın hiçbir kelimesi bir insanı ve hayatını köpeklerin önüne atılmasını izah edemez! O’nu köpeklerin önüne attınız” sözleri Fransız politika tarihine geçmişti.

Fransa tarihine kazınan intiharlar

Germain mektubunda, 60 yıl önce, 1936 yılında, aşırı sağın iftira kampanyası başlatarak “savaştan korktuğu ve kaçtığı”iddialarını yayması üzerine, doğduğu ve belediye başkanı olduğu Lille kentindeki evinde gaz ocağını açarak intihar eden Leon Blum’un İçişleri Bakanı Roger Salengro’ya atıfta bulundu. Salengro da mektubunda, “Beni onursuzlaştırmayı başaramadılar ama ölümümün sorumluluğunu taşıyacaklar” demişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG