Erişilebilirlik

Fransa'da 'Sahte Danışman Kadrosu' Skandalı Büyüyor


Fransız sağının güçlü Cumhurbaşkanı adayı, eski Başbakan François Fillon'un eşine milletvekili iken yanında çalıştığını göstererek 8 yıl boyunca 500 bin Euro "hayali maaş" ödediği iddiasıyla patlak veren skandal büyüyor.

Fransa'nın pek çok yolsuzluk olayını ortaya çıkaran haftalık mizah gazetesi Canard Enchaine (Zincirlenmiş Ördek) skandaldan bir hafta sonra yayınladığı yeni sayısında daha da sert vurdu. Canard Enchaine, eşinin yanı sıra Fillon'un iki çocuğunun da Senato'dan hukuk danışmanı olarak maaş aldığını açıkladı.

Fillon, çocuklarına da maaş bağlamış

Hatalık gazete, daha önce açıkladığı 500 bin Euro'luk ücretin 900 bin Euro'ya yükseldiğini yazdı. Penelope Fillon'a tahsis edilen 330 bin Euroluk bir maaş ödeneği daha ortaya çıkaran gazete, Hukuk fakültesini yeni bitiren iki çocuğuna da Senato bütçesinden 18 ay boyunca 84 bin Euro maaş ödendiğini ortaya çıkardı.

Skandalın ilk patlak verdiği geçtiğimiz hafta derhal soruşturma başlatan Mali suçlar savcılığı, pek çok tanığın yanısıra, Fillon ve eşini de 5 saat boyunca ayrı ayrı sorguladı. Penolope Fillon ifadesinde, Meclis'e gitmese de eşinin konuşma metinlerini yazdığını, mektuplarını yanıtladığını ve konuşmalarını düzelttiğini anlattı.

İfadelerin hemen ardından, Fillon'un Meclis'teki makamına mali şube polisleri tarafından baskın arama düzenlendi. Ancak polis ne Penelope Fillon'a ait bir Meclis giriş kartı, ne de bütün danışmanlara tahsis edilen e-mail adresine rastlamadı.

Fillon: "İftira kampanyası"

Hafta boyu "masum olduğunu" anlatmaya çalışan Fillon, Canard Enchaine'nin yayınladığı yeni iddialar karşısında, "Büyük ve profesyonel bir iftira kampanyası ile karşı karşıyayım. Cumhuriyet tarihinde bu kadar kısa sürede böyle bir iftira kampanyası görülmedi" dedi.

Ancak adaylığı giderek zorlaşan Fillon'un, aday kalsa dahi kazanma ihtimalinin yok denecek kadar azaldığı belirtiliyor. BFM TV'nin bugün yayınladığı bir ankette, Fillon'un savunmalarının seçmen tarafından inandırıcı bulunmadığı ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 76'sı ikna olmadığını dile getirirken, yüzde 70'i Fillon'un dürüst olmadığını, yalnızca yüzde 28'i Fillon'u hala "dürüst" bulduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG