Erişilebilirlik

Fransa'da Nükleer Enerji Sektörü de Greve Gidiyor


Fransa'da Nükleer Enerji Sektörü de Greve Gidiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Fransa'da, hükümet ve çalışanların, Çalışma Yasası Reformu nedeniyle başlayan grevlerde karşılıklı restleşmesi devam ediyor. Rafineri çalışanlarının ülkede yarattığı benzin kuyruklarına, hükumetin "yasayı geri çekmeyeceğiz" yanıtını vermesi üzerine çalışanlar da resti çekti. Nükleer santral çalışanları ile demiryolları işçileri de grev kararı aldı. İktidar partisinin muhalif kanadı bilek güreşinden "referandum" ile çıkılmasını önerdi.

Rafineri grevi nedeniyle Fransa'nın batı ve kuzeyinde başlayan benzin kıtlığı başkent Paris'e, ardından da bütün Fransa'ya yayıldı. Fransa genelinde işine otomobille gitmek zorunda olan Fransızlar, açık buldukları ender benzin istasyonunun önünde sabahın ilk ışıklarından itibaren uzun kuyruklar oluşturdu.

Dün gece polis kuzeyde bulunan Douchy-les-Mines kentindeki bir rafineriyi daha polis zoruyla açtı. Hükümet, rafinerilerdeki stokları polis zoru kullanarak dağıtıyor, ancak sendikalar da hiç bir rafineride üretim olmadığını ve stokların da tükenme noktasına geldiğini duyuruyor.

CGT-Enerji sendikası temsilcisi Marie-Claire Cailletaud, nükleer santral çalışanlarının da greve giderek yasa karşısındaki direnişe destek vereceklerini açıkladı. CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez de, "Hükümet bizimle konuşmayı reddettiği sürece, grevimiz büyüyerek devam edecek. Halkın yüzde 70'i de bu yasayı desteklemiyor," dedi.

Grev nedeniyle ülkede benzin istasyonlarının yüzde 30'u benzin yokluğu nedeniyle kapandı. Hükümet halen güç kullanarak rafinerileri açacağını dile getiriyor ve çalışma reformundan geri adım atmayacağını söylüyor. Rafinerilerde önemli hissesi ve yatırımları olan Fransız petrol devi Total, işletmedeki payını gözden geçireceği tehdidini savuruyor. Fransızlar ise bütün bu "tehdit ve şantajların" uçuştuğu bilek güreşinde uzun kuyruklarda beklemeye devam ediyor.

Gün boyunca yaşanan kuyruklarda sinirlerin gerilmesi ve bazılarının kuyruk beklemeden öne geçmeye çalışması üzerine çıkan kavgalar nedeniyle, uzun kuyruklarda düzeni polis sağladı.

Grevlere Çarşamba günü metro çalışanları, Amazon internet alışveriş sitesi çalışanları ve yol işçileri de katıldı. Perşembe günü de, ülkenin 6 sendikası yeniden genel greve giderek ülke genelinde büyük gösteriler düzenleyecek. Grevlere, havaalanı, liman, uzun hat trenleri çalışanları ile sivil havacılık sektörü çalışanları katılacak.

Rafineri işçileri ise Cuma günü toplanarak greve devam edip etmeyecekleri kararını verecekler.

Referandum sesleri yükseliyor

Hükümet 10 Haziran'da başlayacak ve bir ay sürecek Euro 2016 karşılaşmalarından önce bu krizi çözmek zorunda. Ancak Fransız toplumundaki sosyal restleşme, zaten "terör saldırısı" ihtimali ile hayli gergin hazırlanılan Euro2016 karşılaşmalarını da tehlikeye sokabilir. İktidardaki Sosyalist Parti (PS) içinden bir grup milletvekili, kendi hükümetlerine "yeniden masaya dönme ve yasanın tartışmalı maddelerini yeniden müzakere etme çağrısı" yaptı. Parti içi muhalefetin sembol isimlerinden eski Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg ise "ya bir aracı atamayı ya da referanduma giderek yasayı halkoyuna sunmayı" önerdi.

Aşırı sağ parti Front National lideri Marine Le Pen hükümetten derhal yasayı geri çekmesini istedi. Meclis'te konuya ilişkin soruları yanıtlayan Manuel Valls, "Yasa geri çekilmeyecek, temel maddeleri de değişmeyecek. Yasayı CGT değil, hükümet yapar. Fransızları da benzinsiz bırakmayacağız," diyerek geri adım atmayacaklarının işaretini verdi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG