Erişilebilirlik

Fransa’da Kalaşnikoflu Saldırı


Fransa yeniden Kalaşnikoflu bir saldırı haberiyle sarsıldı. Amsterdam-Paris seferini yapan Thalys treninde, akşam saatlerinde 26 yaşındaki Fas asıllı bir genç elindeki Kalaşnikof silahla yolcuların üzerine ateş açtı. Tren yolcularından Amerikalı ve İngiliz NATO askerleri saldırganı etkisiz hale getirdi. Gözaltına alınan zanlının polisin terör kayıtlarında fişlendiği ve çantasında çok sayıda silah ve kesici alet olduğu tespit edildi.

Saldırı, Amsterdam’dan hareket eden tren Fransa sınırlarına girdiği anda Lille ve Arras kenti arasında seyrederken akşam 18 sularında gerçekleşti. NATO askeri olan iki Amerikalı ve bir İngiliz yolcu, Brüksel’de trenin son vagonuna binen bir yolcunun tuvalette ağır tip bir silahı doldurduğu seslerini işitti. Bunun üzerine saldırgan tuvaletten çıkar çıkmaz müdahale eden askerler, saldırganı etkisiz hale getirdi. Ancak yaşanan arbede sırasında saldırgan silahını ateşledi, askerlerden biri silahla, diğeri de maket bıçağıyla boğazından ağır yaralandı. Trenin acil uyarı alarmını çalabilmek için camını eliyle kıran sanatçı Jean-Hugues Anglade da elinden yaralandı. Hızlı tren Arras kentinde durdurularak zanlı gözaltına alındı, şok geçiren 4 yolcu da hastaneye kaldırıldı. 368 yolcu Arras tren garında tahliye edilerek bir spor salonunda ifadeleri alınmaya başlandı. Yaralılar ise Lille Hastanesi’ne kaldırıldı.

26 yaşında, Faslı, poliste fişli

Olaya Paris anti-terör savcılığı el koydu. Saldırgan gözaltındaki ilk ifadesinde 26 yaşında ve Fas kökenli olduğunu, trene Brüksel Midi durağından bindiğini açıkladı. Dosyaya yakın kaynaklar zanlının çantasında çok sayıda şarjör ve kesici alet olduğunu belirtti. Polis kimlik bilgilerinin sözlü olduğunu ve ifade edilen bilgiler doğrulanıncaya kadar kamuoyu ile paylaşılmayacağını dile getirdi. Ancak zanlının daha evvel poliste terör bağlantılı “S fişinde kaydı” olduğu da sızan bilgiler arasında. Saldırının her ne kadar terör niteliği olduğu ihtimali güçlü olsa da, Fransız polisi bütün bilgiler doğrulanmadan saldırının terör saldırısı olduğunu doğrulamadı. Saldırganın psikolojik bir rahatsızlık, bir intikam nedeniyle mi yoksa terör bağlantılı olarak mı suçu işlediği soruşturmanın ardından savcılık tarafından belirlenecek.

Cazeneuve: ‘Korkunç bir dram engellendi’

Olay yerine giden İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, ilk temasların ardından yaptığı açıklamada, “Olay bu akşam 17.45’te meydana geldi. Anti-terör birimleri olaya müdahale etti. Saldırının niteliği terör saldırısına benzese de dikkatli olmak gerekir. Soruşturma sürecinin kendi işleyişi içinde ilerlemesini ve bütün bilgiler doğrulandıktan sonra savcılık sanırım bir kaç saat içinde açıklama yapacaktır” dedi.Cazeneuve, saldırgana müdahale eden iki Amerikalı yolcuya büyük şükran duyduklarını da belirterek, “Buraya özellikle iki yaralıya geçmiş olsun dilemek için geldim. Umarız bu iki cesur Amerikalı yolcu yaşam mücadelesini kazanır. Eğer soğukkanlılıkla müdahale etmeselerdi korkunç bir dram yaşanabilirdi” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG