Erişilebilirlik

İslam Tartışması ‘Mutfağa’ İndi!


Charlie Hebdo saldırısıyla sarsılan ve toplumda yükselen İslamafobik dalgayı yatıştırmaya çalışan Fransa’da Ramazan’ın da gelmesiyle yeni bir laiklik tartışması patlak verdi. Fransa’nın ünlü yemek tarifi sitesi Marmiton, Ramazan tarifleri verdiği için sosyal medyada hakaret yağmuruna uğradı. Sosyal medya Marmiton sitesinin bu girişimini destekleyen ve karşı yıkanlar olarak ikiye böldü.

Her şey Ramazan’ın başladığı Perşembe günü Marmiton.org sitesinin Facebook ve Twitter üzerinden gönderdiği “Bugün Ramazan’ın ilk günü. İşte bizim Ramazan için seçtiğimiz tarifler. Herkese iyi Ramazanlar” mesajıyla başladı. 60 bin yemek tarifine sahip site, takipçilerine değişik doğu yemeği tarifleri sundu. Ancak mesajın ardından daha bir kaç saat geçmeden Marmiton’un sitesine ırkçı ve İslamafobik hakaretlere de varan tepki mesajları yağmaya başladı.

Bir grup kullanıcı, “Bize iyi Ramazanlar diyorsunuz ama biz müslüman değiliz ve bu bizi kapsamıyor” demekle yetindi. Ancak bazı mesajlarda eleştirinin tonu yükselerek, “Ramazan umrumuzda değil, bundan söz bile etmemeniz gerekiyor. Biz Fransa’dayız, burası laik bir ülke” eleştirisine kadar yükseldi.

‘Fransız mutfağına ihanet!’

Bir başka takipçi, “Bu Fransız mutfağına bir ihanet” derken, bir diğeri “Başka bayramlar için öneride bulunmuyorsunuz, neden Ramazan için yapıyorsunuz” diye yazdı. İşte tepki mesajlarından bazı örnekler:

“Charles De Gaulle’ün direniş için yaptığı 18 Haziran konuşmasının yıldönümünde Ramazan tarifleri sunmanız şaşırtıcı. Ramazan’a karşı değilim ama 18 Haziran da bir bayram onun için de bir şeyler önerecek misiniz? Bu bizim tarihimiz, bir küçük pasta tarifini hak etmiyor mu?”

“Çin yeni yılı tarifleri, Ramazan tarifleri veriyorsunuz. Gerçekten Fransız mutfağına bu derece ihanet etmekten dolayı hiç mi utanmıyorsunuz? Bu affedilmez bir hata. Facebook sayfanızdan çıkıyorum ve üyeliğimi de sildireceğim.”

“Burası Fransa! Ramazan umurumda değil, hatta bundan Fransa’da hiç konuşmamalısınız!”

“Hayır herkese iyi Ramazanlar değil. Biz MÜSLÜMAN OLMAYAN bir ülkede yaşayan FRANSIZLARIZ. Herkesi bu dine dahil etmeyin!”

“Herkese iyi ramazanlar mı!!! Hayır ben Müslüman falan değilim ve olmayı da düşünmüyorum. Ben bana saygı duyanlara saygı duyarım. Egzotik tariflerinizi beğendim. Ama bu durumda daha çok eşitlik gerekiyor sanırım. O zaman Marmiton bütün dinler için yemek tarifleri hazırlasın!”

Twitter üzerinden de eleştiriler yağdı:

“Ah sizi serseriler !!! Şimdi de Ramazan’ı mı kutluyorsunuz? Ok ok böyle gitmeyecek bu iş !!!”

“Tariflerinizde helal et mi kullanıyorsunuz. Teröristleri finanse eden helal etler!!!”

Marmiton’dan yanıt: ‘Programda değişiklik yok’

Sosyal medya üzerinden negatif yorumların artması üzerine açıklama yapan Marmiton’un kurucu ve sorumlularından Christophe Duhamel, “Giderek negatif tepkiler artıyor. Bunlar daha önceden de mi vardı, yoksa sadece daha çok kendilerini ifade ediyorlar bilemiyoruz. Bu tepkiler ne bizim programımızı ne de işleyiş biçimimizi değiştiremez. Ama bu bizim sorumlularımıza daha dikkatli davranma uyarısı da yapıyor. Laiklik ya da İslam gibi konuların tartışma yeri Marmiton gibi yemek tarifi siteleri olamaz” diye açıklama yaptı.

Marmiton yönetimi de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Hatırlatma için teşekkürler. 18 Haziran ve Jeanne D’Arc’ın İngilizler’i yendiği gün ve Patay savaşının yıl dönümleri için de tarifler yayınlayacağız” ifadesini kullandı. Yönetim, Noel, Ramazan, Paskalya, Hannuka (Yahudi yeni yılı) bayramları için de yemek tarifleri önerdiklerini hatırlattı.

‘Dünyayı bir güzel yemek etrafında birleştirmek mümkün’

Tartışmanın büyümesinden ve olumsuz yorumlardan rahatsız olan bazı kullanıcılar da bu konunun Marmiton sitesine kadar sokulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdiler. Bir kullanıcı, “Neden bunu bir fırsat olarak alıp güzel yemekler keşfetmeyelim. Dünyayı güzel yemekler etrafından birleştirmek mümkün. Siz de mahrum kalmayın” dediler. Bazı kullanıcılar da, Marmiton yönetiminin konuyu alevlendirmeyen, soğukkanlı bir yanıtla çözmesinden dolayı yönetimi kutladılar.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG