Erişilebilirlik

Fransa’da “İslam’la Diyalog” Zirvesi


7 Ocak günü düzenlenen Charlie Hebdo saldırısının ardından ülkedeki Müslüman toplulukla yeni bir diyalog kurmaya çalışan Fransız hükümeti, ülkede Müslüman topluluğunu temsil eden 150 dini ve politik temsilciyle “Fransız İslamı ile Diyalog Anı” adlı toplantıda biraraya geldi

Fransa’yı sarsan Charlie Hebdo saldırısının ardından yaraları sarmaya çalışan hükümet, toplumda radikal İslam korkusu yükselirken, Müslüman topluluğa yönelik nefret ve ırkçı saldırılara karşı da önlem almayı kararlaştırdı. Hükümet, okullarda türban ve etek tartışmasından, kantinlerde helal ete, boş kiliselerin camiye dönüştürülmesinden, devletin laiklik yasasına rağmen Müslüman ibadet mekanlarına ve din adamı eğitimine destek vermesine kadar toplumu bölen pek çok konuyu Müslüman toplumunun temsilcileriyle tartışmaya açtı.

İçişleri Bakanlığı’nın davetli listesi bir hayli geniş; bugüne kadar devletin muhatap almadığı pek çok yeni kuruluş da davetli listesinde yer aldı. Ülkedeki siyasi ve dini akımları gözönünde bulundurarakhazırlanan listede, ılımlı Müslümanların dahi tepki duyduğu radikal bir isim olan Al-Kanz internet sitesi kurucusu Fateh Kimouche, ılımlı imamlar olarak tanınan Drancy İmamı Hassen Chalgoumi, Lyon İmamı Kamel Kabtane, Bordeaux İmamı Tarek Oubrou, ilk kez davet edilen Müslüman Kardeşler’in Fransa’daki örgütlenmesi Fransa İslam Dernekleri Birliği UOIF, devlet tarafından kurulan Fransa İslam Konseyi CFCM, “Fransa’da İslamafobi’ye Karşı Komite (CCIF)” adlı tartışmalı örgüt ve insani yardım kurumu “Secours İslamique” davetliler arasında yer aldı. İçişleri Bakanlığı’nın hayli cesur bir şekilde belirlediği davetli listesinde Selefi grupların temsilcileri yer almadı.

Valls: “İslam Fransa’da kalıcıdır”

Toplantının açılışında konuşan Başbakan Manuel Valls, Fransız toplumunun bir bölümünün hala İslamı reddettiğini belirterek, “Bazen bu tür önyargıların kurbanı olabiliyorsunuz. Ama şunu herkes bilsin, İslam Fransa’da kalıcıdır. Ülkemizin ikinci büyük dinidir. O zaman yapılması gereken, bir vicdan mücadelesi ve Fransa’da gerçek İslamı açığa çıkarma mücadelesi vermektir. Ve bu mücadelenin kazanılması için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir,” dedi. Bu mücadelede “düşmanın kim olduğunun iyi belirlenmesi gerektiğinin” altını çizen Başbakan Valls, “Cihatçılar, radikaller, mahallelerimizde, cezaevlerimizde şiddeti öven, yüzlerce gencimizi savaşa gönderen imamlar bu suç şebekelerine katkı yapmaktadırlar. Bunu söylemek lazım, bütün bunların İslam’la ilgisi yok. Bunlarla mücadele etmeli, bütün dünyaya İslam ile Fransa’nın tümüyle uyumlu olduğunu göstermeliyiz. İslam bizim ülkemizde huzur içinde yaşayacaktır,” diye konuştu. Charlie Hebdo saldırısının ardından yükselen islamafob saldırılara da değinen Valls, “Cihatçılara ne katılan, ne de destek veren milyonlarca Müslüman var. Onların daha fazla suçlanmalarını istemiyoruz,” dedi.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de, “Sizler memnun etmek istediğimiz müşteriler olarak buraya davet edilmediniz. Ne de cumhuriyete dahil edilmek istenen dışarıdaki Fransızlarsınız. Buraya davetlisiniz çünkü bir güven ilişkisi, güvenli bir diyalog kurmak istiyoruz. Bu toplantının sonunda güven ilişkisini oturtmak istiyorum ama laiklik gibi herkesin bir arada yaşamasını sağlayan cumhuriyet değerlerine ve kurumlarına saygılı bir ilişki” diye konuştu.

Fransız İslam Vakfı kuruluyor

Toplantıda müslüman toplumunun sorunlarını ilk ağızdan dinleyen İçişleri Bakanı Cazeneuve ve 50 kadar bürokrat, toplantının ardından hükümetin atacağı adımları açıkladı. Cazeneuve, “Devlet, bütün inananların güvenlik içinde ibadetlerini yerine getirmesini garanti eder” diyerek, camilerde güvenlik önlemleri alınacağını duyurdu. Buna göre, hükümet Fransa’daki 1000 caminin korunması için polis tahsis edecek. Camilere güvenlik kamerası yerleştirilmesi için 9 milyon Euro bütçe ayrılacak. Bu kayıtlarda islamafob bir saldırının tespit edilmesi durumunda yapılacak başvurular sonunda suçlular hızla cezalandırılacak. İnternet üzerinden radikleşme ile kararlı mücadele devam edecek. Ülke cezaevlerinde mahkumlarla doğrudan temas kuran imamlara laiklik formasyonu zorunlu hale getirilecek. İmamların maaşları artırılacak. Yıl sonundan önce Fransız İslam Vakfı kurulacak. Vakıf, İslam’ın daha iyi tanınmasına ilişkin çalışmalara ve İslami kurumlara finansal destek sağlayacak.

Kilise’nin camiye dönüştürülmesi

Helal ürün satanların vergilendirilmesi, yeni camii yapımı gibi konuları ise laik devletin temsilcileri olarak tartışamayacaklarını belirten Cazeneuve, laik bir ülkede devletin bu tür işlemleri sivil toplum kurumlarına bırakması geektiğini belirtti. Ancak kendi olanaklarıyla Müslümanlar’ın yeni camii inşaat etmek istemesine yalnızca politik nedenlerle karşı çıkan belediye başkanlarını da uyaracaklarını dile getirdi. Paris Camii Rektörü Dalil Boubaker’ün eski ve kullanılmayan kilislerin cami olarak kullanıma açılması önerisine ise, bu tür bir adımın Hıristiyan ve Müslümanlar arasındaki çatışmayı artırmaktan başka bir işe yaramayacağı gerekçesiyle kabul edilmedi. Bu öneriye bazı Müslüman toplumu liderleri de “Asla bir kilisede dua etmeyiz” diyerek karşı çıktı. Toplantı sonunda helal ürünler ve camii yapımı konularında çalışmak üzere iki ayrı grup oluşturuldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG