Erişilebilirlik

Fransa'da İki Ayrı Terör Operasyonu: 10 Gözaltı


Fransa'da Temmuz ayında Nice kentinde gerçekleşen terör saldırısıyla, sahte ihbar olduğu anlaşılan Paris terör operasyonuna ilişkin düzenlenen operasyonlarda, Nice'teki terör saldırısına ilişkin 8 kişi, sahte ihbar ile ilgili olarak da 15 ve 17 yaşlarında 2 genç gözaltına alındı.

Fransa'nın sahil kenti Nice'de geleneksel 14 Temmuz cumhuriyet töreni kutlamaları sırasında 86 kişiyi dev bir kamyonla ezerek öldüren ve polis tarafından vurulan 31 yaşındaki Mohamed Lahouaiej Bouhlel'in etrafında olduğu belirlenen 8 kişi çeşitli aynı bölgede düzenlenen çeşitli operasyonlarda yakalandı. IŞİD'in üstlendiği saldırıya ilişkin gerçekleşen operasyonlarda yakalanan Tunus ve Fransız vatandaşı oldukları belirlenen 8 kişinin saldırının planlamasına katıldığı iddia ediliyor. Olayla ilgili daha önce de 6 kişi hakkında "saldırıya silah temin etmek ve yardım ve yataklık" suçundan adli soruşturma açılmıştı.

Soruşturmayı yürüten Paris anti terör birimleri, Bouhlel'in saldırıyı tek başına gerçekleştirmediğini ve işbirlikçilerinin olduğunu öne sürüyor. Bouhlel'in saldırı öncesi telefon görüşme kayıtları, SMS mesajları ve telefonunda bulunan fotoğraf kayıtlarından yola çıkarak ilişkileri belirlendi. Yakalanan zanlılardan Ramzi A. isimli bir kişinin ve bir Arnavut çiftin Bouhlel'e araç gereç ve silah temin ettikleri, bazılarının ise birlikte "selfie" çektikleri ya da saldırı öncesinde yoğun SMS alışverişinde bulundukları tespit edildi.

Kilisenin telefonunu hacklemişler

Öte yandan, Cumratesi günü, "Bir kiliseye terör saldırısı yapıldığı ve kilisedekilerin rehin alındığına" ilişkin bir sahte ihbar üzerine Paris'in en kalabalık merkezine polisin operasyon düzenlemesine yol açan gençlerle ilgili de soruşturma sürüyor. Fransız polisi Pazartesi günü 16 yaşındaki Dylan ve onun suç orta[ı Yamaha adındaki asıl zanlıların ardından, Salı günü de devam ettiği operasyonlarda 14ve 17 yaşlarında 2 genci daha gözaltına aldı. Paris'in göbeğinde yüzlerce polisin boş yere operasyon yapmasına yol açan "Tylers Swatting" kod adlı Dylan, Marne bölgesinde yakalanmıştı.

Salı günü ise bu olayla bağlantılı oldukları belirlenen 2 genç daha gözaltına alındı. Dört gencin birbirlerini yalnızca sanal ortamdan tanıdıklarını ve yüz yüze karşılaşmadıkları belirlendi. Paris Adliyesi ise iki genç aleyhinde soruşturma başlattı.

Cezalandırılacaklar

Bilgisayar meraklısı bir hacker olduğu belirlenen Dylan, Chatelet Les Halles meydanındaki, Saint Leu Kilisesi'nin telefon numarasını 'hacklemeyi' başararak, "teröristlerin kilisedeki insanları rehin aldığına" polisi inandırmıştı. Üstelik aynı gün Facebook üzerinden eylemi kendilerini n yaptığını söyleyerek polisle adeta dalga geçmişlerdi.

Fransız yasaları "swatting" de denilen sahte telefon ihbarları için 2 yıla kadar hapis ve 30 bin Euro para cezası öngörüyor. Başbakan Manuel Valls, Paris polisini boşuna sokağa döken gençlerin "en ağır şekilde cezalandırılmalarını" istedi. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise polisin boşu boşuna yaptığı operasyonun masraflarını devletten talep edeceklerini duyurdu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG