Erişilebilirlik

Fransa'da Göçmen Karşıtı Utanç Afişi


Fransa'nın "ırkçılığa varan skandal açıklamalarıyla" tanınan Beziers kentinin aşırı sağcı Belediye Başkanı Robert Menard, ülkenin en önemli gündem maddesi olan göçmen krizi konusunda kentinde yayınşadığı bir afiş tartışma yarattı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği'ne (RSF) uzun süre başkanlık eden Menard, kent sokaklarına sinema afişi formunda "Sonunda geldiler ! göçmenler kent merkezimizdeler, devlet bizi zorluyor" yazan şok bir afiş astı.

Film tanıtımı formatında hazırlanan afişte, özellikle foto-montaj ile göçmenlerin arkasında Beziers kentinin ünlü Saint-Nazare Katedrali'nin resminin konması da dikkat çekti. Göçmenlerin ülkelerindeki savaşlar nedeniyle değil, "hristiyan kültürü ve dinini ele geçirmek üzere Avrupa'ya akın ettikleri" imajını veren afiş, 110 adet basılmış ve tüm kentte asılması planlanıyor.

Belediye'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, "kent merkezinde yeni bir Sığınma Merkezi açılmasının kararlaştırıldığının haber alındığı" belirtilerek, "Belediye iki yıldır kent merkezinin yeniden dinamik hale getirilmesi için çalıştığı halde, bu karar Beziers halkının sırtına saplanmış bir bıçak gibidir. Bölge valisi bu konuda belediyeyi uyarma gereği bile görmemiştir" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Bir kez daha Beziers halkı istemediği bir kararın kendilerine dayatıldığına şahit oluyor. Ama bir kez daha Beziers halkı direnecek" denilerek halk bu karara direnmeye çağırıldı.

Ancak yetkililer, yeni bir merkez açılmasının söz konusu olmadığını, mevcut sığınma merkezine 40 kişilik kapasite ekleme kararı alındığını belirttiler. Yeni kapasite ile kente yerleştirilecek sığınmacı sayısı 170'e yükselecek. Beziers kentinin nüfusu ise 75 bin. Dolayısıyla kentte yer alacak göçmen sayısı nüfusa oranla yüzde 0.2 civarında olacak.

"Faşist propaganda"

Beziers sokaklarında görülmeye başlayan şok afiş, sosyal medyada sert eleştirilere hedef oldu. Şok afişe Twitter üzerinden tepki gösteren SOS Racisime, "Menard, 75 bin kişiyi, sadece 40 yeni sığınmacı için panikletmeye çalışıyor", "Menard, Vichy hükumetinin faşist propagandasını yeniden başlatıyor. Bu açıkça nefret ve ırkçılık suçudur. Yargılanmalı ve ceza almalı" diyerek karşı çıktı. Bir Twitter kullanıcısı da, Paris'in banliyölerinden İvry kentinde açılan büyük sığınmacı merkezinin fotoğrafı ile afişi yanyana koyarak, "İvry dayanışıyor, Beziers nefret ediyor. Fransa, dayanıştığı zaman güzel" sözlerine yer verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG