Erişilebilirlik

Fransa'da Dört MİT Üyesi İçin Tutuklama Talebi


Öldürülen PKK kurucularından Sakine Cansız için Paris'te düzenlenen anma töreni
Öldürülen PKK kurucularından Sakine Cansız için Paris'te düzenlenen anma töreni

Paris’te 9 Ocak 2013’te Kürt Enformasyon Bürosu’nda uğradıkları suikast sonucu yaşamlarını yitiren 3 PKK’lı kadın Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in aileleri 4 MİT mensubunun yakalanması için talepte bulundu

Aileler, cinayeti soruşturan sorgu hakimi Jeanne Duye’den, geçtiğimiz Ocak ayında Türkiye’de ortaya çıkan bir belgede isimleri geçen “O. Yüret, U.K. Ayık, S. Asal ve H. Özcan” adlı 4 MİT mensubu hakkında “uluslararası yakalama emri” çıkarılmasını istedi.

Fransız Haber Ajansı’na (AFP) konuşan dosyaya yakın kaynaklar, ailelerin hakkında tutuklama emri istediği 4 MİT ajanının, Kürt dosyası üzerinde çalışan ajanlar olduğunun doğrulandığını belirttiler. Haberde, soruşturmayı yürüten hakimlerin, cinayetten tutuklanan tek sanık olan Ömer Güney’in suikasti MİT ya da MİT’in bir branşıyla bağlantılı olarak gerçekleştidiği konusunda artık şüphelerinin kalmadığı da belirtiliyor.

Belge Türkiye’de çıkmıştı

O. Yüret, U.K. Ayık, S. Asal ve H. Özcan’ın isimleri, 14 Ocak 2014’te ortaya çıkan 2012 tarihli ve “Ömer Güney için Görev emri” başlıklı yazılı bir belgede, MİT adına Ömer Güney’e talimat veren isimler olarak geçmişti. Bu belgenin yayınlanmasından hemen sonra Şubat 2014’te Alman Der Spiegel dergisi, Alman gizli servisi tarafından belgenin gerçek olduğunun doğrulandığını, bu dört ismin ise Kürt dosyası üzerinde çalışan 4 MİT yetkilisi olduğunu yazmıştı.

Sözkonu belge Ömer Güney’e ait olduğu iddia edilen ve Güney’in MİT mensuplarıyla 3 PKK’lı kadını öldürme planları yaptığı ses kayıtlarının hemen ardından ortaya çıkmıştı.

Güney hala reddediyor

Halen Paris yakınlarındaki Fresnes Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ömer Güney ise iddialrın tümünü reddediyor ve bütün bunların bir komplodan ibaret olduğunu savunuyor. Güney yayınlanan bant kaydındaki sesin de kendisine ait olduğunu reddediyor. Fransa’nın en önemli polis laboratuvarına gönderilen ses kayıtlarının “Ömer Güney’e ait olabileceği” belirlenirken kesin bir belirleme yapamadı ancak sanığı tanıyanlar sesin Güney’e ait olduğuna tanıklık etti.

‘Bu sefer belge var’

Cinayette yaşamını yitiren 3 kadının ailelerinin avukatı Antoine Compte, “Siyasi cinayetlerde her zaman, talimatı devletin verdiği söylenir ama asla kesin delilleriniz olmaz. Ama burada bu şansımız var. Elimizde net deliller var. Şimdi sonuna kadar gitmek ve o görev emrinde yer alan isimleri sorgulamak gerekir” dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG