Erişilebilirlik

18 Yaşındaki Paris Zanlısı Teslim Oldu


Paris’te Charlie Hebdo gazetesinin binasına girerek katliam yapan saldırganlardan en genç olanının polise teslim olduğu bildiriliyor. Fransız polisinin diğer iki zanlıyı arama çalışmaları devam ediyor

Paris'teki saldırıyı yapan üç kişiden biri olduğu bildirilen 18 yaşındaki Hamit Murat, polise teslim oldu.

Diğer iki saldırganın da kimlikleri belli oldu. Fransız yetkililer, kalaşnikovlu saldırganların 34 yaşındaki Sait Kouaci ve 32 yaşındaki kardeşi Şerif olduğunu açıkladı.

Fransız polisinin hala kayıp olan iki kardeşi arama çalışması sürüyor.

Amatör görüntüler teröristlerden birinin Allah-u Ekber diye bağırdığını ve Hz. Muhammed’in öcünü aldıklarını söylediğini ortaya koyuyor.

Binada bulunan görgü tanıklarından biri Fransız medyasıyla yaptığı görüşmede saldırganlardan birisinin kendini El Kaide üyesi olarak tanıttığını belirtti.

Terör uzmanları birbirleriyle aynı tulumu giyen, mermi kemeri takan ve Kalaşnikov tüfekler kullanan saldırganların son derece sistemli hareket ettiğini söylüyor.

Terörle mücadele soruşturma yargıcı Jean-Louis Bruguiere, saldırganların yalnızca soğukkanlılığından değil aynı zamanda son derece profesyonel biçimde kaçmalarından ve de kaçarken yaralı bir polisi de infaz etmelerinden dolayı büyük şaşkınlık yaşadığını belirtti.

Charlie Hebdo ofisi 2011 senesinde derginin Hz. Muhammet karikatürlerini yayınlamasından sonra gerçekleşen bombalı saldırıdan bu yana koruma altındaydı.

TERR(o)RISC güvenlik danışma şirketi kurucusu Anne Giudicelli saldırganların önceden binayı gözlediğinin ve güvenlikte bir açık bulduklarının belirgin olduğunu söyledi.

İslamcı gruplar son haftalarda IŞİD’le mücadelede Amerika’ya yardım eden Fransa’ya yönelik saldırı tehditleri içeren videolar yayınlıyordu.

Sabah 11:30’u biraz geçe başlayan saldırıda teröristler karikatürist Corinne Rey’i silah zoruyla ofise giriş kodunu girmeye zorladı. Rey saldırganların akıcı biçimde Fransızca konuştuğunu ve olay sırasında El Kaide üyesi olduklarını belirttiklerini söyledi.

Polis sendikasından bir yetkili yaptığı açıklamada 5 dakika süren olayda saldırganların ofiste bulunan bir polis memurunu da pompalı tüfekle öldürdüklerini belirtti.

Kurbanlar arasında takma adlarıyla bilinen üç ünlü karikatürist Cabu, Wolinski ve Charb bulunuyor. Charb, Charlie Hebdo’nun yayın yönetmeniydi. Ofisi ziyaret eden ekonomi yazarı Bernard Maris de ölen iki ziyaretçiden biriydi. Katliam sırasında bir masanın altına saklanan Rey, saldırganların bazı kurbanlara adlarıyla seslendiğini belirtti. Paris savcısı François Molins, 11 kişinin yaralı olduğunu ve bunlardan 4’ünün durumunun ciddi olduğunu açıkladı.

Acil durum çalışanı Patrick Hertgen, tüm kurbanların ya yere uzanmış ya da oturur durumda olduğunu ve yaralıların nefes almaya çalıştıklarını söyledi. Hertgen, yaraların çoğunun baş ve göğüs bölgesinde olmasının da kurbanların infaz edildiklerine işaret ettiğini belirtti.

Sokağa kaçan saldırganlar önce olay yerine varan birinci polis arabasındaki memurlarla çatıştı sonra da iki bisikletli polise ateş açtı. Saldırganlar bundan sonra da ikinci bir polis arabasına çok sayıda kurşun yağdırdı.

Polisin terörle mücadele timi eski başkanı Rene-Georges Querry şaşırtıcı olanın araba camlarındaki kurşun deliklerinin birbirlerine yakınlığı olduğunu belirtiyor. Querry, bunun saldırganların hem duygularına hem de silahlarına hakim olduklarına işaret ettiğini söylüyor.

Saldırı sırasında amatör bir kameramanın çektiği görüntüler, saldırganlardan birinin kaldırımda yaralı bir biçimde sürüklenen polis memuruna yaklaşarak yakın mesafeden tekrar ateş ettiğini gösteriyor.

Paris’in kuzeydoğusuna doğru kaçan saldırganlar yolda başka bir taşıtla çarpışmış ve sonradan araçlarını kalabalık bir meydanda terk ederek başka bir arabaya el koyarak kentin kuzeyindeki banliyölere kaçmış.

Görüntülerde yalnızca 2 saldırgan görülse de saldırganların çarptığı aracın şöförü 3 kişi olduklarını belirtti.

Yetkililer ülkede kırmızı terör uyarısı ilan etti. Bu da yeni bir saldırının her an gerçekleşebileceği anlamına geliyor.

Teröristlerin yüzleri saldırı boyunca kapalı olsa da polis saldırı yerinde boş kovanlara ve bir adet eldivene ulaştı. Yetkililer, bunların saldırganların kimliğini belirlemede önemli ipuçları verebileceğini belirtiyor.

Fransa’da akşam saati saldırganları arama çalışmaları sürerken, Fransız polisi biri 34, diğeri 32 yaşında iki Parisli, Fransız vatandaşı kardeşle, 18 yaşında Reimsli bir genci aradıklarını açıkladı.

Akşam saatlerinde 35 bin kişi ise Charlie Hebdo’ya destek için Republique Meydanı’nda toplandı. Göstericiler, meydanın merkezinde bulunan ve Fransız cumhuriyetini temsil eden Marianne heykelinin üzerine “Nous Sommes Tous Charlie,” (Hepimiz Charlie’yiz) yazısını projektörle yansıttı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG