Erişilebilirlik

Fransa'da 1 Mayıs'a Şiddet Karıştı


Fransa'da 1 Mayıs kutlamalarına şiddet bulaştı. Fransa genelinde 1 Mayıs'a katılım düştü, ancak gösterilerin şiddeti arttı, polisle çatışan 18 kişi gözaltına alındı. Muhalefet ve sendikalar, hükümetten ülkede tansiyonu yükselten Çalışma Yasası Reformu'nu geri çekmesini istedi. Ancak hükümet her geçen gün protesto gösterilerine katılımın azalmasından cesaretle yasayı bu hafta Parlamento’da görüşeceğini açıkladı.

Fransa'da çalışanları ayağa kaldıran Çalışma Yasası Reformu'na karşı bir ayı aşkın süren protesto gösterileri sokaklarda şiddeti artırdı. Aylardır süren protesto yürüyüşlerinin gerginliği ile girilen 1 Mayıs törenleri öncesinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Gösteriler Paris'i ısıtan güneşin altında bayram havasında başladı. Paris'te 2009'dan bu yana ilk kez ülkenin dört büyük sendika konfederasyonu CGT, FO, Solidaire ve FSU reforma karşı 1 Mayıs'ta birlikte aynı kortejde yürüme kararı aldı. Öğrenci dernekleri Unef, UNL ve FIDL de 1 Mayıs yürüyüşe katıldı. Yürüyüşe katılan çalışanlar gün boyu hükümet tarafından getirilmek istenen sert Çalışma Yasası Reformu'nu protesto ederek reform tasarısının geri çekilmesini istediler.

Ancak bütün çağrılara rağmen katılım düşük gerçekleşti. Polise göre 17 bin, sendikalara göre 70 bin kişi başkent Paris'te toplandı. Sendikalar, Fransa genelinde de 84 bin kişinin yürüdüğünü açıkladı. Sendikalar, geçtiğimiz yıl Paris'te 110 bin kişinin 1 Mayıs'a katıldığını açıklamıştı.

Saat 14.30'da Bastille Meydanı'ndan Nation Meydanı'na yürünmesi öngörülen yürüyüş boyunca kısa süre içinde polis ile göstericiler arasında tansiyonu yükselten küçük çatışmalar yaşandı. Çevik kuvvet polisleri saat 16.00 sularında Diderot Bulvarı'nda korteji durdurdu. Bunun üzerine yüzlerini kapüşon ve maskelerle saklayan, kask taktıkları görülen bir grup genç polisle çatışmaya başladı. Polise, taş, sopa, çöp ve şişe fırlatan ve "herkes polisten nefret ediyor", "polis dışarı" diye slogan atan gençlere, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz ile yanıt verdi.

Kortej boyunca polisler ıslıklarla yuhalanırken, polis, çatışma çıkaran gençlerle göstericileri ayırmak için kalabalığın içine girdi. Göz yaşartıcı gaz ile dağılan kalabalık, Diderot Bulvarı'nın açıldığı Nation Meydanı'nda yeniden çatışmaya girdi. Akşam 19.00 sularında göstericiler çekilirken, meydanda yalnızca 300 kadar genç ve polisler kaldı.

Nation Meydanı'nda çatışma

Polisin müdahalesi ile yatışan göstericiler, korteje katılarak Nation Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Burada akşam saat 19.00 sularında polisle yeniden çatışma başladı. Polis, çevik kuvvet desteğiyle göstericileri saat 20.00'ye doğru, aşırı dozda kullandığı göz yaşartıcı gaz bombası ile dağıttı. Meydanda sert çatışma yaşanırken, her yeri gaz bulutları sardı. Bir saat süren çatışma ortamının ardından Nation Meydanı sakinleşti.

Ancak göstericiler bu sefer de aylardır toplanarak sürdürdükleri, "gece ayakta" eylemine ev sahipliği yapan Republique Meydanı'na geçtiler. Polis meydanı boşaltmak için müdahale etmek istedi, ancak gençler de meydanı terk etmeyeceklerini açıkladı. Polislerle gençler arasında yer yer kıvılcım yaratan çatışmalar gece boyu sürdü.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 18 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Fransız Bakan, "Marjinal ve şiddet yalnızı marjinal bir grup tarafından asla kabul edilemez çatışmalar yaşandı. Nation Meydanı'nda kırıp döken gençler kontrol altına alınmıştır" dedi. Bakanlık, Paris dışında ülke genelinde 281 gösteri yapıldığını ve Paris dışındaki gösterilere 67 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Hükümet yasayı getirmekte kararlı

Ancak hükümet Fransa'yı ayağa kaldıran yasayı Parlamento'ya getirmekte kararlı. İşten atılmaları kolaylaştıran, günlük çalışma saatini 8 saatin üzerine çıkaran ve gençlerin işe sağlam değil geçici iş sözleşmeleriyle alınmasını kolaylaştıran Çalışma Reformu, salı günü Parlamento'da görüşülmeye başlanacak. Reform tasarısı üzerinde muhalefet tarafından şimdiden 5 bin değişiklik önergesi verildi.

Muhalefetten uyarı: "Ölümler olacak"

Radikal sol muhalefet gösterilerde artan polis şiddetini kınayarak, "Yakında biri ölecek. Durum çok tehlikeli bir noktaya doğru gidiyor. Hükümet polislerini bu insanların üzerinden" çeksin uyarısında bulundu. Aşırı sağ Front National ise hükümete, "cumhuriyetin yasalarını uygulama" çağrısı yaptı.

Sol liderlerden Avrupa Parlamentosu milletvekili Jean-Luc Melanchon, "Bu ritimde devam ederseniz birileri ölecek. Her gösteride şiddet biraz daha tırmanıyor. Bir polisin atılan taşlarla yaralanmasından hiçbir zafer duygusu hissetmiyoruz. Onun için kalbimde acı hissediyorum. Ama gözü çıkan gencin durumu da benim canımı yakıyor. Çocuklarımıza saldıran, saçından sürükleyen polisin tavrını kınıyorum. Ama hiçbir şekilde onlara yönelik şiddeti de kabul etmiyorum. Şunu söylemeliyim ki polis, tepeden aldığı emirle kötü niyetli yaklaşıyor. İçişleri bakanını uyarıyorum. Polis yasalara uymalı. Ağır suçlarla ilgilenen polisin meydana girmesi, yakından yüze gaz bombası atması yasak" dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG