Erişilebilirlik

Fransa ‘D-Day’in Yıldönümüne Hazırlanıyor


Fransızlar müttefik kuvvetlerin, dünyanın en büyük amfibi ve hava indirme operasyonunu düzenleyerek ülkelerini Nazi işgalinden kurtardıkları 6 Haziran 1944 Normandiya Çıkarması’nın 70’inci yılını büyük törenlerle kutluyor

Dünyanın en büyük çıkarmasının yıldönümüne 19 devlet ve hükümet başkanı katılıyor. Hafta sonuna kadar devam edecek törenler dün, hala hayatta olan ve çıkarmaya katılan Amerikan askerlerinin Normandiya’ya gelişiyle başladı.

Aralarında Barack Obama, Vladimir Putin ve Angela Merkel’in de bulunduğu 19 devlet ve hükümet başkanı ile Kraliçe Elizabeth ve beş kraliyet ailesi mensubunun katıldığı törende Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Petro Poroşenko da hazır bulunacak.

Liderleri ve törene katılanları korumak için 12 bin polis, itfaiyeci ve asker, 1300 sağlık görevlisi ve 300 gönüllü bölgeye gönderildi. Liderlerin gelişinden önce törenler, bugün Prens Charles’ın da katılacağı 300 kişilik İngiliz paraşütçü birliği Fransa’nın ilk kurtarılan Ranville kentine sembolik inişiyle başlayacak.

Cuma sabahından itibaren de Cumhurbaşkanı François Hollande’ın başkanlık edeceği Caen kentindeki resmi törenler start alacak. Törenin ardından Hollande ve Obama, Omaha-Beach sahilinde ölen Amerikan askerlerini anmak için Colleville-sur-mer kentindeki Amerikan mezarlığına gidecek.

Pop yıldızları gibi karşılandılar

Dün Normandiya’ya gelen, çıkarmaya katılan 90’lık Amerikalı eski muharipler yerel halk tarafından pop yıldızları gibi karşılandı. Bastonlarıyla yürümeye, gözlükleriyle görmeye çalışan yaşlı Amerikan askerleri, otelde değil, Normandiya halkının evlerinde ağırlanacak. Lise öğrencilerinin çıkarmaya katılan ve hala yaşayan askerlerin tanıklıklarına yer veren belgesel gösterimine katılan Amerikan askerleri, belki de son kez katıldıkları törenlerde duygusal anlar yaşadı. Törenlere halen yaşayan 1800 asker davet edildi. Normandiya’nın 80 km’lik plajında, Calvados kentindeki Ouistreham sahilinde gerçekleşecek törenlere ise toplam 9 bin kişi davet edildi.

400 etkinlik

Anma törenleri çerçevesinde, Cuma günü 14.30’da Ouistreham’da Sword Beach (Riva Bella) plajında dünya liderlerinin de katıldığı resmi törenler başlayacak. 650 müzisyen ve çok sayıda askeri figüran D-Day’i anlatan bir temsili gösteri yapacak. Ardından çıkarmayı yapan 6 müttefik ülke Kanada, Amerika, İngiltere, Hollanda, Norveç ve Polonya liderleriyle ikili törenler gerçekleşecek. Akşam da 80 km’lik sahilde 24 kentte havai fişek gösterileri düzenlenecek. Konserler, sergiler, askeri gösterilerin de olduğu 400 etkinlik hafta sonu da devam edecek.

D-Day

Almanların şifreli istihbarat ile yanlış kıyıda bekledikleri 130 bin Amerikan askeri, ‘D-Day/D Günü’ olrak adlandırılan 6 Haziran 1944’te Fransa’nın Normandiya kıyılarından girerek ülkedeki Nazi işgalini durdurmayı başardı. Müttefiklerin de katılımıyla, 100 gün süren çıkarma sonrası Temmuz ayı sonunda ülkedeki asker sayısı 1,5 milyona ulaştı. Normandiya savaşında müttefik güçlerinden 37 bin, Alman ordusundan da 60 bine yakın asker öldü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG