Erişilebilirlik

Fransa: Bakanlar Kurulu Burka Yasağını Onayladı


Fransa: Bakanlar Kurulu Burka Yasağını Onayladı
Fransa: Bakanlar Kurulu Burka Yasağını Onayladı

Yasağa uymayan kadınlara 150 Euro para cezası verilmesi öngörülüyor. Yasanın Parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor

Fransa’da Bakanlar Kurulu, ülkede burka giymeyi tümüyle yasaklayan yasa tasarısını görüşerek kabul etti. Yasayla burka takan kadına 150 Euro para cezası verilmesi öngörülüyor.

Fransa’da Bakanlar Kurulu bugünkü toplantısında burka adı verilen ve yalnızca gözleri dışarda bırakan kara çarşafın ülkede yasaklanmasını öngören yasayı görüşerek kabul etti. Toplantıda tasarıyı Adalet Bakanı Michele Alliot Marie sundu. Toplumdaki hassasiyeti göz önünde bulunduran Bakan Alliot Marie, tasarıyı burka yasağı değil, « kamusal alanda yüzün saklanmasına ilişkin düzenleme » olarak niteledi.

Hükümetin başvurusu üzerine yasaya ilişkin görüş belirten Danıştay iki kez « toplu yasak anayasaya aykırı olabilir » uyarısında bulunarak, bunun yerine burkanın kamusal alanda yasaklanmasını önerdi. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bakanlar kurulu toplantısında geri adım atmayacaklarını belirterek, toplu yasakta ısrar etti. Tartışmaların ardından yasa Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi.

Yasayla motosiklet kaskı ve çevik kuvvet başlığı ve ameliyat gibi bazı özel durumlar hariç yüzün kapatılması ülke genelinde yasaklanıyor. Yasağa uymayanlara ise 150 Euro para cezası ve « vatandaşlık dersi » zorunlu kılınıyor. Yasayla eşini burka giymeye zorlayan kocaya da 1 yıla kadar hapis ve 15 bin Euro’ya kadar da para cezası verilmesi öngörülüyor. Yasa Temmuz ayında Meclis gündemine alınacak. Eylül ayında da Senato’da görüşüldükten sonra kesinlik kazanacak.

Bundan bir yıl önce burkanın yasaklanması tartışmalarının ardından kurulan Meclis Komisyonu, burkanın ülkede yasaklanmasından yana görüş bildirmişti. Muhalefet de müslüman topluluğun tepkisinin çekilmemesi için topyekün yasağa karşı çıktı. Burkanın yalnızca kamusal alanlarda yasaklanmasını istedi. Fransız İslam Konseyi de toplu yasağın çözüm olmadığını savunuyor. Ancak Cumhurbaşkanı Sarkozy ve iktidar ve muhalefete mensup önemli sayıda milletvekili, burkanın Fransa’da tümüyle yasaklanması konusunda ısrar ediyor.

Fransa’da burkalı kadın sayısının 2000 civarında oluğu tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG