Erişilebilirlik

Fransa'da Banliyöler Yeniden Gündemde


Fransa'da Banliyöler Yeniden Gündemde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Ocak ayındaki terör saldırıları ve benzer saldırıların devam edip etmeyeceğine dair kaygılar, Fransa’nın ihmal edilen banliyölerini yeniden gündeme getirdi. Birçok göçmenin yaşadığı ve zaman zaman suç örgütlerinin yuvası haline gelen banliyöler, on yıl önce de iki gencin elektriğe kapılarak ölmesinden sonra patlak veren sokak ayaklanmalarına sahne olmuştu.

Bu bölgede yaşayanların çoğunun aileleri, daha iyi bir hayat kurmak amacıyla buraya Afrika’dan göç etmiş.

Ancak herkes hayallerini gerçekleştirememiş. 2005 yılındaki şiddet eylemleri, Paris’in bu banliyölerinde polisten kaçarken elektrik çarpan iki gencin ölümüyle başlamıştı. Birçokları, işsizlik ve gelecek korkusu nedeniyle biriken öfkenin ayaklanmaları körüklediğine inanıyor.

Clichy-sous-Bois bugünse çok farklı. Banliyönün altyapısına büyük yatırımlar yapılmış. Cezayirli Yaya Jaiel gibileri, sonuçtan çok memnun. Jaiel, yaşadıkları yerlere yeni binalar yapıldığını ve birçok şeyin değiştiğini söyledi.

Bazı şeylerse değişmemiş. 18 yaşındaki Mehdi Hassani elektrikçi olmak için eğitim görüyor. Gençlerin 2005 ayaklanmalarıyla anıldığını savunan Hassani, iş bulmanın hala çok zor olduğunu söylüyor.

Clichy-sous-Bois nüfusunun neredeyse yarısı, 25 yaş ve altında. Bunların üçte biri işsiz. Tramvay inşaatı sürse de şimdilik en kolay ulaşım aracı, otomobil.

Pierre Mouget, gençlere iş bulmada yardımcı olan bir kurumun başkanı. Mouget, iş bulmadaki zorlukların başında ulaşım sorununun geldiğini söylüyor. Bu nedenle de Clichy’de çok az iş yeri bulunduğunun altını çiziyor.

Paris’te Ocak ayında düzenlenen terör saldırıları, dikkatleri yeniden Fransa’nın ihmal edilen banliyölerine çevirdi. İslamcı militanlar da bu banliyölerde yetişmişti.

Aktivist Mehdi Bigaderne, Clichy gibi banliyölerden terörist militan çıkması olasılığının Fransa’nın geri kalan kesimlerinden daha yüksek olmadığı görüşünde. Ayaklanmalardan sonra banliyö sakinlerini bilinçlendirmek için bir örgüt kuran Bigaderne’ye göre Fransa, gençlerinin geleceği konusunda kaygılanmakta haklı çünkü o gençlerin hepsi Fransa’da yetişti.

Clichy-sous-Bois, hala on yıl önce elektrik çarpması sonucu can veren Zeyid Benna ve Bouna Traore’un yasını tutuyor. Benna ve Traore’un ölümünü engellemeyi başaramayan iki polis memurunun mahkemesiyse devam ediyor. Mahkemenin kararını Mayıs içinde açıklaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG