Erişilebilirlik

Fransa: 3 Zanlı Öldürüldü


Fransız yetkililer, gün boyu süren rehine krizinin sonrasında, Charlie Hebdo dergisine saldırı düzenleyen silahlı zanlıların sıkıştırıldıkları binada ölü ele geçirildiğini, ancak başka bir bölgede rehin alınan 3 kişinin kurtarılamadığını bildirdi

Paris’te ve Paris’in kuzeyindeki Dammartin-en-Goele kentinde patlamalar ve silah sesleri duyuldu. Polis iki operasyonu benzer zamanlarda başlattı. Charlie Hebdo’ya düzenlenen kanlı saldırının şüphelileri Şerif ve Sait Kuraşi saklandıkları depoya yönelik operasyona polise ateş açarak karşılık verdi. Olay yerinde ateşe karşılık veren çok sayıda polis, kardeşleri öldürdü.

Paris’teki çatışmaysa, güvenlik güçlerinin Paris’in Yahudi mahallesi olarak bilinen Porte de Vincennes’deki markete girmesiyle başladı. Markette müşterileri ve çalışanları rehin alan saldırgan operasyonda öldürüldü. Yetkililer, olay yerinde en az 5 rehine olduğunu ve bunları 3’ünün hayatını kaybettiğini açıkladı ancak kimin ne şekilde öldüğü konusunda bilgi vermedi.

Hollande Birlik Çağrısı Yaptı

Akşam saatlerinde gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı François Hollande, terör tehdidini sonlandıran güvenlik güçlerine teşekkür etti. Fransız halkına tetikte olmaları ve birlik çağrısı yapan Hollande, bunun ülkenin teröre, ırkçılığa ve Yahudi düşmanlığına karşı en iyi silahı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, bugün yaşananları “Yahudi düşmanı korkunç bir saldırı,” olarak niteledi ve Fransa’nın baskılara ve korkulara boyun eğmeyeceğinin altını çizdi.

Fransız polisi süpermarketteki saldırıda müşterileri ve çalışanları rehin alan Amedi Coulibaly’nin, perşembe günü Paris’te bir kadın polisi öldürenle aynı kişi olduğunu düşündüklerini bildirdi.

Yetkililer, Coulibaly’nin suç ortağı olduklarına inandıkları Hayat Bumeddin’in ise marketteki karışıklıkta kaçan müşterilerle beraber olay yerinden uzaklaştığına inandıklarını açıkladı.

Fransız polisinin yaptığı açıklamada, Dammartin-en-Goele’deki operasyon başlamadan önce güvenlik güçlerinin Kuraşi kardeşlerle iletişim kurduğu ve şüphelilerin kendilerine şehit olarak ölmeye hazır olduklarını söyledikleri belirtildi.

Charles de Gaulle Havaalanına yakın mesafede olan Dammartin-en-Goele’de belediye başkanı halktan evlerinde kalmalarını istedi.

Kuraşi kardeşleri bulmak için yürütülen operasyona ülkede 88 bin polis katıldı. Cuma günü gerçekleşen olaylardan önce güvenlik güçleri Charlie Hebdo saldırısı ile ilgili 9 kişiyi gözaltına almıştı.

Paris’te perşembe günü göstericiler soğuk yağmurda kalemlerini havaya kaldırarak ifade özgürlüğüne olan desteklerini ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de perşembe günkü toplantısından önce bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Fransa’nın Washington Büyükelçiliği’ni ziyaret eden Başkan Obama da taziyelerini sundu ve Charlie Hebdo’ya yönelik saldırıyı “korkaklık ve kötülük,” olarak nitelendirdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG