Erişilebilirlik

Küresel Isınma Fotoğraf Karelerinde


Küresel Isınma Fotoğraf Karelerinde
Küresel Isınma Fotoğraf Karelerinde

Fotoğrafçı James Balog, 30 yıldır vahşi doğa fotoğrafları çekiyor. Balog’un merceğine takılan son kareler, küresel ısınmanın etkisine maruz kalarak eriyen kutup buzulları. James Balog, çektiği fotoğraflarla dünya kamuoyunu ve hükümetleri küresel ısınmaya karşı harekete geçirmeyi umuyor.



James Balog, dünyanın uzak köşelerinde giderek eriyen buzulları fotoğraflıyor. Balog amacını şöyle anlatıyor: "Yakalamak istediğim konu, bu manzaranın, bu gerçekliğin kaybolması. Yaşam ve ölüm arasındaki bu sınır, benim anlatmak istediğim hikaye.”

James Balog, 2006 yılında başlattığı proje çerçevesinde bu konu üzerine çalışıyor. Balog, Grönland, İzlanda, Alaska ve Amerika’daki Kayalık Dağlar’a kameralar yerleştirerek uzaktan kumandayla bu bölgeleri, gündüzleri fotoğraflamayı amaçlıyor.

Bu da her fotoğraf makinesinin 4 bin 500 resim çekmesi demek. Balog, ilk fotoğraflarının sonuçlarını izlerken büyük şaşkınlık yaşamış. Balog duygularını şöyle anlatıyor: “Böyle bir şey olduğuna inanamıyorsunuz. Böylesine anıtsal, devasa, ölümsüz manzaralar çok kısa bir zaman içinde tükeniyor. Bu da insanın zaman kavramını tamamen değiştiriyor.”

Fotoğraflar buzulların erimesini görüntülüyor. Grönland’da bir buz kütlesi kırılıp denize dökülüyor. Balog, Alaska’daki Columbia buzulunu izlemek için altı ay önce kurulan makinenin de açısının değiştirilmesi gerektiğini farketmiş. Balog şunları söylüyor: “Objektifi çevirmemiz gerek, çünkü buzul eriyor ve denize karışıyor. Buzulu izlemek için kameranın açısını değiştirmemiz gerektiğini düşünmemiştim.”

James Balog’a göre bu fotoğraflara bakıp da hala küresel ısınmayı inkar etmek anlamsız: “Bu fotoğraflara bakınca küresel ısınmanın gerçek olduğunu anlıyorum. Bu inanıp inanmama meselesi de değil. Bu bir inanç, doktrin ya da siyasi bir duruş değil.”

Geçen ay Balog’un çalışmaları 2010 Heinz çevre ödülüne layık görüldü. Balog buna çok sevindiğini söylüyor: “Projemle bu ödülü almak büyük bir zevk.”

James Balog, buzullarla yaptığı çalışmanın kendisine, çevrenin içinde bulunduğu hassas durumu ve derhal önlem alınması gerektiği duygusunu kazandırdığını söylüyor. Balog, fotoğraflarının küresel ısınmayla mücadele için hem kamuoyunu hem de yetkilileri harekete geçireceğini umuyor.

XS
SM
MD
LG