Erişilebilirlik

Fosil Yakıt Kullanımı 10 Yıl İçinde Azalabilir


Yeni bir araştırmaya göre dünya on yıl içinde fosil yakıt kullanımını aşamalı olarak durdurmaya başlayabilir.

Sussex Universitesi'ne bağlı Sussex Enerji Topluluğu direktörü Benjamin Sovacool, Energy Research & Social Science dergisine yazdığı yazıda, "Ortaklaşa, disiplinler arası ve çok yönlü bir çaba ile dünya kirlilik yaratan yakıtlardan vazgeçebilir," diyor.

Sovacool, yeni ve temiz bir enerjiye geçişin teknolojide, siyasal düzenlemelerde, vergi ve fiyatlandırmalarda olduğu kadar, kullanıcı ve benimseyicilerin davranışlarında da önemli değişimleri gerektirdiğini söylüyor. Uzman, sürecin eskiden olduğu gibi kendiliğinden gelişmeye bırakılması durumunda bunun on yıllar alabileceğine dikkati çekiyor.

Sovacool'a göre geçmiş, fosil yakıttan, temiz ve sürdürülebilir enerjiye geçiş konusunda bazı ipuçları sunabilir.

Örneğin Avrupa'da odundan kömüre geçiş 96 ila 160 yıl alırken, elektriğin yaygın kullanımı için yalnızca 47 ila 69 yıl gerekti.

"Temiz enerjilere geçiş, birkaç etken ile hızlandırılabilir," diyen araştırmacı, bunların, kaynakların kıtlığı, iklim değişikliği tehdidi, teknoloji öğrenimi ve buluşlarda büyük yenilikler (inovasyon) olabileceğini belirtiyor.

Çalışmada, bazı hızlı geçişlerin olası yol haritaları sıralanmış.

Kanada'nın Ontario eyaletinde kömürün terk edilmesi 2003 ile 2014 yılları arasında gerçekleşmiş. Endonezya'da, nüfusun üçte ikisi gazyağı sobalarından LPG sobalarına yalnızca üç yılda geçiş sağlamış.

1970 ile 1982 arasında Fransa elektrik üretiminde nükleer enerji kullanımını yüzde 4'ten yüzde 40'a çıkarmış.

Sovacool "Tüm bunlar, güçlü devlet müdahalesi ile birleşen tüketici davranışlarındaki kaymalarla mümkün olabildi” diyor.

Sovacool, enerji dönüşümlerinin, bazen on yıllar, hatta yüzyıllar sürebileceğine dair genel görüşün her zaman kanıtlarla desteklenmediğine de dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG