Erişilebilirlik

Florida'da Onlarca Balina Karaya Vurdu


Everglades Parkı sahilindeki ölü balinalardan biri.
Everglades Parkı sahilindeki ölü balinalardan biri.

Florida eyaletinin güneybatısındaki Amerika’nın üçüncü büyük parkı olan Everglades Ulusal Parkı’nda onlarca balina karaya vurdu. Balinalardan on tanesinin öldüğünü açıklayan yetkililer, diğer balinaları kurtarmaya çalışıyor

Doğal hayatı koruma yetkilileri, yaşama şansı kalmayan dört balinayı ilaçla öldürdüklerini, buna benzer durumlarda balinaların kurtulma şansının da çok az olduğunu söyledi. 41 balinanın açık denize yönlendirildiğini belirten park yetkilileri, balinaları derin sulara gönderme çabalarının başarısından emin olmadıklarını kaydetti.

Salı günü Everglades Parkı’nın ulaşıma uzak bir bölgesinde tespit edilen balinaların derin, tropikal sularda yaşayan, kısa yüzgeçli pilot balinalar olduğu sanılıyor. Pilot balinalarının genelde karaya vuran bir tür olduğunu söyleyen uzmanlar, kurtarılan balinaların bile tekrar karaya vurduklarını söylüyor. Parkın özellikle bu sahilinin gelgitlerden çok etkilendiğini kaydeden yetkililere göre, bu durum balinaları kurtarma çabalarını zora sokuyor.

Karaya vurup ölme nedenlerini belirleyebilmek için biyoloji uzmanları balinalar üzerinde otopsi yapacak. Genelde 20’li, 30’lu gruplar halinde dolaşan kısa yüzgeçli pilot balinaların ağırlığı, 1 ila 3 ton arasında değişiyor. Genelde dişi balinaların ortalama uzunluğu 3,7 metre, erkeklerinse 5,5 metre oluyor.


STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG