Erişilebilirlik

Fiziksel Aktivite Soğuk Algınlığını Engelliyor


Fiziksel Aktivite Soğuk Algınlığını Engelliyor
Fiziksel Aktivite Soğuk Algınlığını Engelliyor

Son yıllarda fiziksel aktivitenin bazı sağlık sorununlarını azalttığını kanıtlayan araştırmalar yapıldı. Bu sağlık sorunlarından biri de kalp rahatsızlığı. Yeni bir araştırma da düzenli spor yapanların daha az soğuk algınlığı ya da solunum yolları rahatsızlığına yakalandığını ortaya koydu.

Kuzey Carolina eyaletindeki Appalachian Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya bin kişi katıldı. David Nieman tarafından yürütülen araştırmada katılımcılar günlük egzersiz sürelerinin kaydını tuttu.

Araştırmacı Nieman’a göre, 12 hafta boyunca haftada 5 gün egzersiz yapanlarda hastalıklı günlerin sayısı yüzde 40 daha az. Bu oran diğer faktörler de göz önünde bulundurulduktan sonra ortaya çıkıyor.

Sözü edilen diğer faktörler diyet, kilo, eğitim ve cinsiyet.

Haftada beş kez 20’şer dakikalık egzersiz en iyi sonucu veriyor. Daha az egzersiz yapanların soğuk algınlığına yakalanma riski daha fazla.

Nieman bu durumun beyaz kan hücrelerinin egzersizden nasıl etkilendiğiyle bağlantılı olduğunu söylüyor. Egzersizle birlikte hareketlenen bağışıklık hücreleri işgalci virüslere karşı alarma geçiyor.

Çoğu bağışıklık sistemi uzmanları bu durumu bağışıklık sisteminin virüsleri önceden belirleyip yok etmesi olarak yorumluyor.

Bildiğimiz soğuk algınlığı dünyanın en yaygın hastalıklarından biri. Bir araştırmaya göre bu hastalığın Amerika’ya yıllık maliyeti 40 milyar dolar.

Uzmanlar bu yüzden dengeli beslenme ve sporun yanısıra grip aşısı yaptırılmasını da tavsiye ediyor.

XS
SM
MD
LG