Erişilebilirlik

Finkel: 'Artık Başka Bir Türkiye Var'


İngiliz gazeteci Andrew Finkel uzun süredir Türkiye’de gazetecilik yapan ve ülke dinamiklerini yakından tanıyan bir isim. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Finkel, hükümeti, uygulamalarını demokratik yaklaşımlarla hayata geçirmediği gerekçesiyle eleştirdi. Andrew Finkel, sokaklardaki protestocu profilini, bugüne kadar politik olarak aktif rol almamış, sesini yükseltmemiş gençler olarak gözlemlediğini, bugüne kadar alışılagelmiş muhalefet kalabalığı olmadıklarını söylüyor.

İngiliz gazeteci, Taksim Meydanı’ndan başlayarak Türkiye’ye yayılan protestoların halkın, hükümetin “istediğim yere istediğim şeyi yaparım” yaklaşımına verdiği “hayır” yanıtı olduğunu belirtti. Başbakanın belediye başkanı gibi davrandığı eleştirisinde bulunan Finkel, yapılacak projelerle ilgili olarak ne belediyeden ne de planlama kurumundan tavsiye alındığını söylüyor.

“TOKİ Derin Devlet Gibi”

Başbakanlığa bağlı toplu konut idaresinin istediği yeri imara açarak, kendi yaptığı binalara ruhsat verdiğini vurgulayan Finkel, TOKİ için derin devlet benzetmesi yapıyor.

Başbakanın üslubundan bir değişikliğe gitmeyeceğine inandığını kaydeden Finkel, “görüyoruz ki Türkiye artık bu tarzı istemiyor” dedi. Hükümetin bundan sonra istediği her şeyi yapamayacağını savunan Finkel, “artık başka bir Türkiye var” diye konuştu.

Medya Sınıfta Kaldı

Protestolarda medya açısından yaşananları ‘rezalet’ olarak niteleyen Andrew Finkel, bir televizyon kanalının binlerce kişi tarafından, kapısına gidilerek protesto edilmesinin bir ilk olduğunu vurguladı. Finkel, basında protesto haberlerinin yeterince yer almaması yüzünden, Türkiye’de medyanın yeterince ciddiye alınmadığını savundu, sosyal medyanın da etkili olduğu yeni bir medya dönemine geçileceğini söyledi.

Mehtap Çolak Yılmaz’ın Andrew Finkel ile yaptığı söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG