Erişilebilirlik

Finans Devleri Yunanistan'a Yardım Çağrısında Bulundu


Berlin’de buluşan dünyanın önde gelen finans kurumlarının temsilcileri, Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Uluslararası Çalışma Örgütü yöneticisi Juan Somavia, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD şefi Angel Gurria ve Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy Yunanistan’a acil yardım edilmesini istedi

Yunanistan ekonomisinin içinde bulunduğu zor durum ve etkileri konusunda endişeler dünya çapında artıyor. Berlin’de buluşan dünyanın önde gelen finans kurumlarının temsilcileri, Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Uluslararası Çalışma Örgütü yöneticisi Juan Somavia, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD şefi Angel Gurria ve Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy Yunanistan’a acil yardım edilmesini istedi. Cem Dalaman Almanya’nın başkentinden aktarıyor.

Borç batağında yüzen Yunanistan’daki durumun daha da kötüleşmesinin diğer Euro Bölgesi ülkeleri üzerinde domino etkisi yaratabileceği ve Avrupa Birliği'nde büyük bir ekonomik krizin yeniden alevlenebileceği endişesinin hakim olduğu Berlin Buluşması’nda, söz konusu kurumların temsilcilerinden daha çok Alman Başbakanı Angela Merkel’in söyledikleri ve verdiği mesajlar yankı buldu. Merkel geçen günlerde Yunanistan’a acil yardıma soğuk yaklaşmış, Avrupa Birliği’nin Yunanistan'ın ek tasarruf tedbirleri almasından sonra devreye girebileceğini söylemişti. Merkel’in 9 Mayıs tarihinde Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki çok önemli yerel seçim öncesinde seçmenden puan toplamak için Yunanistan’a yardım sürecini yavaşlatmaya çabaladığı tahmin edilirken, Alman liderin Berlin zirvesi sonrasında tavrını değiştirmesi büyük şaşkınlık yarattı ve krizin tahminlerden daha da ciddi olduğu şeklinde yorumlandı. Angela Merkel, zirve sonrasında Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile düzenlediği basın toplantısında yaşanan durumu Eylül 2008’de başlayan küresel krize benzetti ve Euro para biriminin ve Euro Bölgesi’nin istikrarının ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu, Atina’ya açıklarını kapatabilmesi için daha da vakit kaybetmeden acil destek mekanizmasının devreye girmesinin kaçınılmaz olduğunu duyurdu. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard and Poor’s’un, Yunanistan'ı ‘yatırım yapılamaz’ ilan etmesinin ardından Portekiz ve İspanya’nın da kredi notlarını düşürmesi, Berlin’deki buluşmada adeta şok etkisi yaparken, Merkel ve diğer yetkililerin keyifleri kaçıran bir diğer haber de Brazilya’dan geldi. Alman Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle, bu ülkede katıldığı bir toplantıda Yunanistan’ın para ihtiyacının şimdiye dek tahmin edilen 45 milyar Euroluk miktardan çok daha fazla olduğunu, ülkenin 2012 yılına kadar 135 milyar Euro mali desteğe ihtiyacı olacağını bildirdi. Uzmanlar bu miktardaki bir yardım paketinin toplam 25 milyar Euro’luk bölümünü Almanya’nın üstlenmesini beklerken, Alman hükümetinin yardım yolunu açacak yasa tasarısının kabulü için süreci hızlandıracağı bildirildi. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, mali yardımın Federal Parlamento’dan önümüzdeki Pazartesi onay alacağını, 10 Mayıs'ta yapılması beklenen Euro Bölgesi Zirvesi’nden sonra da Yunanistan’a para akımının başlayacabileceğini söyledi. Toplam borcu 300 milyar Euro’yu aşanYunanistan’ın, eğer yardım sağlanmazsa, en geç 19 Mayıs'a kadar ödeme yapamaz duruma geleceği tahmin ediliyor. Öte yandan Alman siyaset çevreleri ve medya Angela Merkel’i, iç siyasi hesaplar nedeniyle Yunanistan’daki krizin büyümesine neden olduğu gerekçesiyle ağır şekilde eleştiriyorlar. Sosyal Demokrat Parti SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Merkel’in popülizm uğruna halka ‘göz göre göre yalan söylediğini’ savunurken, eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Merkel’in yanlış politikaları nedeniyle Avrupa Birliği projesini tehdit altında olduğunu öne sürdü.

Bu arada yapılan kamuoyu araştırmalarına göreü Almanların yüzde 70’i Yunanistan’a mali yardım yapılmasına karşı, halkın yüzde 60’ı da Yunanistan’ın Euro Bölgesi’den çıkarılmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG