Erişilebilirlik

Film Hileleri Nasıl Yapılıyor?


Film Hileleri Nasıl Yapılıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Hollywood filmlerindeki patlamalar, araba kazaları ve ölüme meydan okuyan düşüşler tehlikeli gözükür. Ancak bu çekimler gerçekte göz aldanmasıdır ve çekimler sağlam bilimsel prensiplere dayanır

Hollywood dublörü ve özel efekt uzmanı Steve Wolf’un tutkusu da bu prensipleri öğrencilerle paylaşarak onların bilime olan ilgisini artırmak. Amerika’nın Sesi’nden June Soh Wolf’la görüştü ve film heyecanını çocuklara aşılayışını izledi.

Virginia’daki bu ilkokulda bir filmde patlamaların nasıl yaratıldığı anlatılıyor.

“Çocukların heyecanlandığını görmeye bayılıyorum. Bir şeyleri izlediklerinde ilişkileri kafalarında kuruyorlar ve ‘bu müthiş!’ diyorlar.”

Dublör olarak Wolf, stüdyoda ateşler arasında kalmış… Havaya uçmuş ve “America’s Most Wanted” ve “Law and Order” gibi dizilerin özel efektlerini hazırlamış.

Ancak 25 yıllık kariyerinde gerçek anlamda çok az tehlike yaşamış.

“Dublörlükte fizik ve kimya kullanılır. 10-15 saniyelik tehlikeli gibi gözüken bir sahnenin çekimi 3-4 hafta sürer. Ufak parçalar halinde çekip sahneleri birleştiririz. Birçok örnekte gördüğünüz o sahne aslında hiç gerçekleşmemiştir.”

Wolf fizik ve kimyayı genç bilim insanlarına ilham vermek için kullanıyor.

“20 sene önce bir haberde Amerika’nın artık bilim eğitiminde artık ilk 20’de bile olmadığını görmüştüm. Ben çocukken bir Amerikalı’nın ayda yürüdüğünü görmüştüm. Bu kadar geri kaldığımıza inanamadım. Bu nedenle çocuklara bilim heyecanı aşılamak istedim.”

Bu nedenle Wolf, “Filmlerde Bilim” isimli bir vakıf kurmuş. Vakıf filmlerdeki özel efektlerin ardındaki bilimsel gerçekleri çocuklara açıklıyor.

“Bu bir film yangını. Filmde yangın bir yöne gider. Yani filmde istediğimiz şekilde hareket edecek.”

“Bir saatlik bir gösteride çocuklara bilmeleri gereken 100 bilimsel kavramı gösteriyoruz.”

20 yılı aşkın sürede Wolf dört binden fazla gösteriyle bu kavramları okullarda ve dünyanın çeşitli bilim festivallerinde göstermiş. Çocuklar da gösterinin bir parçası.

“Bilim insanı olmak istiyorum. Çok güzeldi. Patlamalara bayıldım.”

“Ben aslında basketçi olmak istiyorum ama özel efektler de eğlenceli olabilir.”

“Dublörlüğün ve Özel Efektlerin Ardındaki Bilim” isimli kitabında Wolf temel bilimleri kullanarak çekimlerin nasıl hem güvenli hem de heyecanlı hale geldiğini anlatıyor.

“Çocuklar öğrenme heyecanı duyduklarında kendi kendilerine öğreniyor.”

Çocuklar büyüyünce ne yaparlarsa yapsınlar, bu bilimsel kavramları öğrenmek, Wolf’a göre önemli bir temel oluşturuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG