Erişilebilirlik

Fillon'dan ‘İç Savaş’ Uyarısı


Fransa hiç böyle gergin bir seçim görmedi. Seçimlere iki ay kalmasına rağmen, yolsuzluk iddiaları ve ittifak arayışları nedeniyle hala adayların programları tartışılmaya başlanmadı. Sağ adaylar sol iktidarı "ülkeyi iç savaş atmosferine sürüklemekle" suçladı. Anketler aşırı sağcı lider Marine Le Pen ile liberal merkez sol aday Emmanuel Macron'un birinci sırada yer aldığını gösteriyor. İkinci turda eğer Le Pen'in karşısına Macron çıkarsa yüzde 58 oyla, sağın adayı François Fillon çıkarsa yüzde 55 oyla kazanıyor.

Fransız politikasının duayenlerini seçmen birer birer eliyor, aşırı sağ liste başı; iki adayı olan sağ ve sol ise tam bir bölünme yaşıyor. "Ne sağdayım, ne de solda" diyen 38 yaşındaki "En Marche /Yürüyelim" hareketiyle aday olan genç politikacı Emmanuel Macron ise aşırı sağı zorlayan bir başarıya ulaştı.

Böylesine çekişmeli bir ortamda mitinglerde de gerginlik artıyor. Aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in Nantes kentindeki mitingine girişte protesto eylemleri yaşandı. Bir taraftan da hakkındaki yolsuzluk iddialarına direnen Le Pen, danışmanı ve korumasına Avrupa Parlamentosu'nda maaş ödettiği iddiasıyla kendisini ifade vermeye çağıran hakimlerin davetini ise reddetti. Le Pen, seçimler boyunca hiçbir daveti kabul etmeyeceğini açıklayarak dokunulmazlık zırhına büründü.

"İç savaş atmosferi"

Hakkındaki yolsuzluk iddialarına rağmen seçimlerde aday olmaya devam eden sağın adayı François Fillon'un mitingleri de sürekli tencereli, tavalı protesto gösterilerine sahne oluyor.

Yolsuzluk iddialarının "Elysee Sarayı'nın komplosu" olduğunu söyleyen Fillon, şimdi de hükümeti sağın mitinglerinde gereken güvenlik önlemleri almamakla suçladı. Fillon, kampanyaların güvenlik içinde geçmesini sağlamakla görevli hükumeti 'bilerek pasif kalmakla' suçladı.

Facebook hesabından açıklama yapan Fillon, "Fransa'da yükselen şiddet atmosferi ile ilgili endişelerimi dile getirmek isterim. Bugüne kadar hiç görülmeyen bir durum içindeyiz. Seçimlere iki ay kala, kampanyaları engelleyenlerin şiddeti nedeniyle bir iç savaş atmosferi yaşıyoruz. Eski bir başbakan olarak doğrudan Başbakan'ı ve hükümeti suçluyorum. Hükümet bu demokrasi düşmanı yıkıp dökücüler için önlem almalıdır" dedi.

Hükumetten “üslup” uyarısı

Fillon'un eleştirilerine hızla yanıt veren Başbakan Bernard Cazeneuve ise, "Bazı adayların kampanya başarısızlıklarını saklama çabalarını anlıyorum. Ama bir ülkeyi yönetmeye talip kişileri kullandığı kavramlara dikkat etmeye çağırıyorum. İç savaş gibi kavramları kullanmak sorumlu bir davranış değil. Devletin görevi kamusal alanda herkesin kendisini rahatlıkla ifade etmesini sağlamaktır" diye konuştu.

Adalet Bakanı Jean-Jacques Urvoas da, “Dün bize kurumsal darbe yapıyorlar dediler, bugün iç savaş diyorlar. Yarın ne diyecekler bakalım. Programın yasaklanması ya da adayların Holokost’u mu (soykırım) diyecekler? François Mitterrand, ‘Aşırıcı dili bölmek isteyenler kullanır’ derdi. Kullandığımız kelimelere dikkat edelim” diye konuştu.

Anketlerde Le Pen ve Macron önde

Bu arada Kantar Sofres - One Point firması tarafından RTL Radyosu için yapılan ankete göre, ilk turu önde bitiren Le Pen ve Macron, ikinci tura atlıyor.

Fransa'da, 23 Nisan ve 7 Mayıs tarihlerinde iki turlu olarak yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Marine Le Pen, yüzde 27 oy oranıyla hala liderliğini koruyor, ancak Macron, yüzde 25 oy oranıyla Le Pen'i yakalıyor.

Merkez sağ lider François Bayrou'nun desteğini alan Macron'un bu desteğin ardından oy oranını yüzde 4 seviyesinde artırdığı tespit edildi.

Macron'u yüzde 20 oy oranıyla LR'in adayı François Fillon, yüzde 14 ile PS'in adayı Benoit Hamon izliyor. Eşi ve çocuklarına Meclis bütçesinden çalışmadığı halde danışman kadrosu gösteren ve 1 milyon Euro maaş ödeyen Fillon, skandal nedeniyle anketlerdeki gerilemesini sürdürüyor.

Yine aynı ankete göre ikinci turda karşısına hangi aday çıkarsa çıksın, aşırı sağın adayı Le Pen önde. Le Pen'in karşısına Macron çıkarsa yüzde 58 oyla, Fillon çıkarsa yüzde 55 oyla kazanıyor.

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG