Erişilebilirlik

Filistinliler Amerika'nın Tutumunu Netleştirmesini İstedi


Amerika’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, bugün Mahmed Abbas’la bir araya geldi

Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas’ın danışmanlarından Yaser Abeh Rabbo, İsrail’le doğrudan görüşmelerin başlayabilmesi için Amerika’nın tartışmalı konularda tutumunu netleştirmesi gerektiğini söyledi.

Amerika’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, bugün Mahmed Abbas’la bir araya geldi. İsraillilerle Filistinliler arasında dolaylı görüşmeleri yürüten Mitchell dün de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yla görüşmüştü.

İsrail başbakanı doğrudan görüşmelere başlamaya istekli olduğunu belirtti, ancak Abbas, sınırlar ve güvenlik dahil bazı tartışmalı konularda ilerleme sağlanana kadar görüşmelerin başlayamayacağını söylüyor.

Ürdün’de yayınlanan el Ghad gazetesine göre Abbas, ileride kurulacak bir Filistin devletinin sınırlarının üçüncü bir ülke tarafından korunması gerektiğini, İsrail bunu kabul edene kadar doğrudan görüşmelerin başlayamayacağını söyledi.

George Mitchell Ortadoğu soruna kapsamlı bir çözüm bulunması için Amerikan yönetiminin görüşmelerin devam etmesinden memnunluk duyduğunu söyledi.

Ancak Abbas’ın lideri olduğu el Fetih partisi sözcüsü Muhammed Dahlan Mitchell’ın doğrudan görüşmelere başlama teklifini geri çevirdiklerini, Amerikan tarafının güvenlik ve sınırlar konusunda sorulara tatmin edici yanıtlar vermediğini söyledi.

Netanyahu ve Abbas yarın Mısır’a gidecek ve Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’le ayrı ayrı görüşecek. Bu arada Avrupa Birliği dış politika temsilcisi Catherine Ashton da yarın Gazze’de temaslarda bulunacak.

XS
SM
MD
LG