Erişilebilirlik

Filistinli Mültecilerin İsrail Sınırlarındaki Eylemi Kanlı Bitti


Gazze'deki Erez sınır kapısında İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan Filistinli arkadaşları tarafından uzaklaştırılıyor
Gazze'deki Erez sınır kapısında İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan Filistinli arkadaşları tarafından uzaklaştırılıyor

İsrail’in bağımsızlık yıldönümü sırasında üç ayrı sınırda Filistinliler tarafından başlatılan protesto eylemleri kana bulandı. Olaylarda toplam on kişi hayatını kaybetti.

Görgü tanıkları ve Lübnanlı yetkililere göre, İsrail askerleri sınırı geçmelerini önlemek amacıyla Filistinli protestoculara ateş açarak beş kişiyi öldürdü, 50’den fazla kişiyi de yaraladı.

Golan tepelerindeki Suriye-İsrail sınırında da Filistinli eylemcilerin sınır kapısını geçmeye çalıştığı bildirdi. Bu olayda da İsrail askerlerinin ateş açması sonucu dört kişi öldü, en az 45 kişi yaralandı.

Aynı şekilde güneyde Gazze sınırında da benzer olaylar çıktı ve Filistinli yetkililer İsrail askerlerinin açtığı ateşte bir kişinin öldüğünü, en az 60 kişinin yaralandığını bildirdi.

Kudüs dışında da İsrailli askerler, taş atan göstericilere göz yaşartıcı gaz bombaları ve plastik mermilerle karşılık verdi. Olaylarda yüzden fazla gösterici yaralandı.

Öte yandan Telaviv’de bir kamyonun bazı araçlara çarpması sonucu bir kişi öldü, bazı kişiler yaralandı. Yetkililer kamyonun bir otobüse ve birkaç otomobile çarptığını bildirdi. Tutuklanan Arap asıllı İsrail vatandaşı şoförün kamyonunu kasıtlı olarak diğer araçların üzerine sürdüğü sanılıyor. Olayda yaralanan iki kişinin de durumunun ağır olduğu kaydedildi.

Olaylar, İsrail’in 63’üncü bağımsızlık yıldönümüne denk geliyor. 1948’deki ilk Arap-İsrail savaşını İsrail’in kazanmasının ardından 700 bini aşkın Filistinli evlerini terk etmiş ve komşu Arap ülkelerine sığınmak durumunda kalmıştı. Filistinliler bu nedenden dolayı İsrail’in bağımsızlık kararını “Nakba” yani “büyük felaket” diye adlandırıyor.

İbrani takvimine göre bağımsızlık yıldönümünü Salı günü kutlayan İsrail, Filistinli eylemcilerin protesto gösterileri düzenleyebileceği ihtimaline karşı güvenlik önlemlerini arttırmıştı.

Suriye protestoculara ateş açan İsrail’i kınadığını bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG