Erişilebilirlik

'Filistin Ekonomisinin Toparlanması İsrail Ambargosunun Kalkmasına Bağlı'


Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın yayınladığı Filistin Halkına Yardım yıllık raporuna göre 2009’da Filistin ekonomisinde çok az büyüme görüldü. Raporda Filistin ekonomisinin toparlanabilmesi için İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’deye yönelik ambargoyu kaldırması gerektiği vurgulanıyor.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın raporuna göre Filistin’de işgal altındaki bölgelerde gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 6,8 artış gösterdi. İşsizlikse yüzde 1,6 düştü.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın Filistin Halkına Yardım Programı Koordinatörü Mahmud Elkhafif, istatistiklerin kağıt üzerinde iyi göründüğünü ancak gerçeklerin iyimserliğe imkan vermeyecek kadar ciddi olduğunu söylüyor.

Elkhafif’e göre, son 10 yıl içinde ortalama bir Filistinli’nin kişi başına düşen gelir miktarı, bundan 10 yıl önceki gelirinin yüzde 30 altına indi. Yüzde 6,8’lik bir büyümeden bahsederken bu miktar iyi gibi görülelebilir ancak kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 30 azaldığı gözönüne alınırsa bunun ne kadar ciddi olduğunu anlamak mümkün. Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinlilerin yüzde 30’u hala işsiz. Bu da çok ciddi bir sorun.

Rapora göre Filistinliler’in hem ekonomik durumları, hem de içinde yaşadıkları koşullar giderek kötüleşiyor. Gazze’deki nüfusun yüzde 60’ı, Batı Şeria’dakilerinse yüzde 25’i yoksulluk ve açlıkla mücadele ediyor.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı, İsrail’in işgal altındaki toprakların içinde ve bu topraklara geçişlerdeki sıkı kontrolü ve kısıtlamaları nedeniyle özel sektörün de gelişemediğine dikkati çekiyor.

Rapora göre, Gazze’deki durum, Batı Şeria’dakinden çok daha kötü. Mısır’a açılan tüneller kullanılarak yapılan ticaret o kadar büyümüş durumdaki bu da üretim sektörüne ciddi sekte vuruyor. Elkhafif, bu durumun sonucu olarak Filistin’in ticaret hacminin 2009’da yüzde 59’a çıktığını söylüyor.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın Filistin Halkına Yardım Programı Koordinatörü Mahmud Elkhafif, daha da ciddi olan sorunun, Filistin’in İsrail ekonomisine bağımlılığı olduğunu belirtiyor. Filistin’in ticaretinin yüzde 75’i İsrail’le. Bunun sonucu olarak Filistin’in 2009’da İsrail’le ticaretinden verdiği açık 2 milyar 600 milyon doları buldu. Bu, Filistin’in uluslar arası toplumla ticaretinden verdiği 2 milyar 400 milyon dolarlık açıktan yüzde 7 daha yüksek.

Rapora göre bütçe açığını kapatmak için yapılacak mali reformlar son derece önemli. Ancak bu önlemlerin Filistinliler’in içinde bulundukları zaten kötü olan durumu; yoksulluk ve beraberindeki sıkıntıları daha da arttırması mümkün.

Raporda İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’ya uyguladığı ambargoyu kaldırması halinde Filistin ekonomisinin toparlanabileceği belirtiliyor. Raporda, ambargonun kalkmasıyla yılda 60 bin ila 80 bin iş imkanı yaratılabileceği vurgulanıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG