Erişilebilirlik

Filipinler Cumhurbaşkanı Tayfun Bölgesinden Çıkmıyor


Amerikan helikopterlerinin getirdiği yardımları almaya çalışan Filipinli tayfunzedeler
Amerikan helikopterlerinin getirdiği yardımları almaya çalışan Filipinli tayfunzedeler
Filipinler Cumhurbaşkanı Benigno Aquino, kazadelere yardım çabalarını yeterli görünceye kadar 8 Kasım’daki süper tayfunun yerlebir ettiği bölgede kalmaya devam edeceğini açıkladı.

Aquino, bu açıklamayı binlerce kişinin Pazar ayini için harap olmuş kiliselere akın ettiği tayfundan en çok zarar gören Samar ve Leyte adalarını ziyaret ederken yaptı .
Filipin halkının yüzde 80’i Katolik.

Bu arada ülkenin iç bölgelerinde gıda ve su yardımının, tayfunun evsiz bıraktığı yüzbinlerce kişiye ulaştırıldığı bildiriliyor.
İçişleri Bakanı Mar Roxas, yaşadıkları durum karşısında yardımların hızlı bir şekilde ulaştırılması gerektiğini söylese de çok sayıda kişi, günlerdir ağır koşullar altında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Roxas, facianın yerle bir ettiği Tacloban’da ciddi yardıma ihtiyaç duyulduğunu ve kentin birçok bölgesine hala ulaşılamadığını bildirdi.

Amerikan George Washington uçak gemisinden kalkan helikopterler, uzak bölgelere, gıda, su ve tıbbi yardım götürmeye devam ediyor.
George Washington uçak gemisi ve Amerikan donanmasının gönderdiği yedi nakliye gemisi, Perşembe gününden bu yana yardım operasyonlarına katılıyor. Deniz Kuvvetleri’ne bağlı hastane gemisi USS Mercy’nin de önümüzdeki haftalarda Filipinler’deki filoya katılması bekleniyor.
Öte yandan İngiltere de HMS Illustrious adlı uçak gemisini bölgeye gönderdi.

Felaket bölgesine gönderilen yardımlar, karayollarının tahrip olması ve benzin yokluğundan dolayı aksıyor. Bölgeye gönderilen benzin, özellikle ayaklanma çıkması kaygısından dolayı azaltılmış durumda.

Birleşmiş Milletler’in insani yardımlardan sorumlu yetkilisi Valerie Amos, on binlerce kişinin muson mevsiminde, aşırı yağışlar ve rüzgara rağmen açıkta yaşamak zorunda kaldığına dikkati çekti.

Resmi rakamlara göre Haiyan Tayfunu şimdiye kadar 3 bin 794 kişinin ölümüne yol açtı. Birleşmiş Milletler ölü sayısının 4 bin 500’e yükselebileceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG