Erişilebilirlik

Fildişi Sahili’nde Siyasi Gerginlik Artıyor


Fildişi Sahili’nde Siyasi Gerginlik Artıyor
Fildişi Sahili’nde Siyasi Gerginlik Artıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Fildişi Sahili’ndeki siyasi kriz sürerken, Devlet Başkanı Laurent Gbagbo’dan gelen barışgücü askerlerinin ülkeyi terketmeleri yönündeki çağrıyı reddetti.

Yazılı bir açıklama yapan Ban, uluslararası barışgücü askerlerinin ülkede kalarak görevlerini yerine getireceklerini bildirdi ve insan haklarını ihlal edenleri, nefret ve şiddeti yayanları ve barışgücü askerlerine saldırıda bulunanları belgelemeyi devam edeceklerini kaydetti.

Ülkedeki başkanlık seçimini kaybeden ancak görevinden ayrılmak istemeyen Devlet Başkanı Gbagbo, barışgücünün rakibi Alassane Ouattara’ya bağlı isyancıları desteklediğini bu nedenle ülkeden ayrılmaları gerektiğini söylemişti.

Ouattara’nın seçimi kazanarak yeni Devlet Başkanı olduğu uluslararası kamuoyu tarafından tanınsa da, Laurent Gbagbo devlet başkanlığı koltuğunu Ouattara’ya vermeyi reddediyor.

Fransa Devlet Başkanı Nicholas Sarkozy Gbagbo’yu uyararak bu hafta sonuna kadar görevinden ayrılmaması halinde Avrupa Birliği yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. Kenya Başbakanı Raila Odinga da Afrika Birliği’nin Fildişi Sahili’nde demokrasinin gereklerini yerine getirmek için gerekirse askeri güç kullanabileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG