Erişilebilirlik

Fildişi Sahili'nde 4 Kişi Daha Öldürüldü


Fildişi Sahili'nde 4 Kişi Daha Öldürüldü
Fildişi Sahili'nde 4 Kişi Daha Öldürüldü

Görgü tanıklarına göre polisler başkent Abidcan’da yapılan yürüyüşten sonra göstericilerin üzerine ateş açtı. Ölenlerden üçü erkek biri kadın.

Yüzlerce kadının katıldığı yürüyüşte, geçen hafta benzeri bir gösteride 7 kadının polisler tarafından öldürülmesi protesto edilmişti.

Seçimi kaybeden Devlet Başkanı Gbagbo, koltuğunu rakibi Alassane Ouattara’ya devretmemekte direndiği için ülke üç aydır kanlı olaylara sahne oluyor.

Oy verme sürecini izleyen yabancı gözlemcilerle birlikte uluslararası topluma da seçimi Ouattara’non kazandığına inanıyor.

Seçimin galibi Ouattara, Aralık ayından beri, başkentte, Gbagbo’ya sadık askeri birlikler tarafından kuşatılmış bir otelde kalıyor ve çan güvenliğini BM barış gücü askerleri sağlıyor.

Afrika Birliği ve komşu ülke liderlerinin anlaşmazlığı giderme girişimleri hep başarısızlıkla sonuçlandı. Birleşmiş Milletler, Gbagbo ve Ouattara taraftarları arasındaki çatışmalarda 365 kişinin öldüğünü ve yüz binlerce kişinin yerinden olduğunu tahmin ediyor.

Bu arada seçim sonucunu kabul etmemekte direnen Gbagbo’nun kakao sektörünü millileştireceğini açıklaması Amerika’nın tepkisine yol açtı. Dünya’nın en büyük kakao ürecisi olan Fildişi Sahili’ndeki gerginlik fiyatların son 30 yılın en üst düzeyine çıkmasına sebep oldu.

XS
SM
MD
LG