Erişilebilirlik

Fildişi Sahili: Gbagbo Bodrum Katında Gizleniyor


Laurent Gbagbo (arşiv)
Laurent Gbagbo (arşiv)

Fildişi Sahili’nde seçimleri kaybetmesine rağmen görevden ayrılmayı reddeden Devlet Başkanı Laurent Gbagbo’nun, ailesiyle birlikte bir bodrum katına gizlendiği bildiriliyor.

Gbagbo, sığınağından yaptığı açıklamada, teslim olmayacağını bildirdi. Bir Fransız televizyonuna telefonla demeç veren Gbagbo, geçen Kasım ayındaki seçimleri kazandığı konusunda ısrar etti ve seçimi kazanan Alassane Ouattara’yı tanımayacağını belirtti.

Öte yandan başkent Abidjan’da yetkililer, Gbagbo sonrası dönemi tartışıyor. Birçok ülke, seçimi kazandığı iddia edilen Alassane Ouattara’yı devlet başkanı olarak tanıyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, hem Paris hükümetinin, hem de Birleşmiş Milletler’in Gbagbo’nun görevden ayrılmasını istediğini bildirdi. Gbagbo’nun teslim olmak istediği, ancak bunu Birleşmiş Milletler koruması alarak yapmaya çalıştığı bildiriliyor.

Fransa’nın desteğindeki Birleşmiş Milletler kuvvetlerinden destek alan Ouattara yanlısı askerler, son bir haftadır devam eden çatışmalarda ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirmiş bulunuyor.

Uluslararası toplum da Laurent Gbagbo’ya görevi bırakma çağrısında bulunuyor.

Başkan Barack Obama da Fildişi Sahili’nde daha fazla kan dökülmemesi için Gbagbo’ya görevini derhal bırakması çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG