Erişilebilirlik

FIFA'ya Büyük Şok: Yedi Yetkili Gözaltında


FIFA'ya Büyük Şok: Yedi Yetkili Gözaltında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, üst düzey yetkililerine yönelik yolsuzluk suçlamalarıyla sarsıldı. İsviçre makamlarının yürüttüğü ayrı bir soruşturma da 2018 ve 2022 Dünya Kupası karşılaşmalarına ev sahipliği yapacak ülkelerin seçilmesiyle ilgili

Amerika Adalet Bakanlığı, futbol turnuvalarının yayın hakları karşılığında medya patronlarından 150 milyon tutarında rüşvet aldıklarını iddia ettiği 14 FIFA yetkilisini kara para aklama ve dolandırıcılıkla suçluyor. Bakanlığa göre FIFA yetkililerinin yolsuzlukları 24 yıla yayılıyor.

Öte yandan İsviçre Polisi, Amerikan Adalet Bakanlığı’nın suçlamaları doğrultusunda Zürih’te yedi üst düzey FIFA yöneticisini gözaltına aldı. Yetkililer, FIFA toplantıları için Zürih’te kaldıkları beş yıldızlı Baur au Lac otelinde gözaltına alındı.

Amerikalı yetkililer ayrıca Florida eyaletinin Miami kentindeyse arama emri çıkarttı. Ayrıca dört yetkilinin de suçlarını kabul ettikleri bildiriliyor.

Adalet Bakanı Loretta Lynch, suçlamaların, ‘sistematik, derin kökleri olan ve yaygın’ yolsuzluk vakalarına dayandığını ve bu yolsuzlukların çok sayıda kişiye zararı dokunduğunu söyledi.

Amerikan Soruşturma Dairesi FBI Başkanı James Comey rüşvetin FIFA’da iş yapmanın olağan yolu haline geldiğini belirtti.

Öte yandan İsviçre’de savcılık, 2018 Dünya Kupası’nın ev sahipliğinin Rusya’ya, 2022 Dünya Kupası’nın ise Katar’a verilmesinde bir grup yetkilinin rüşvet aldığını ve kara para akladığını iddia ediyor. Yapılan açıklamada yetkililerin FIFA’nın Zürih’teki merkezinden bazı veri ve belgeler topladığı bildirildi.

FIFA’nın etik komitesi ise benzer suçlamalara ilişkin kendi soruşturmasını yürütmüş ve Kasım ayında Dünya Kupası ev sahiplikleri konusunda rüşvet alındığına dair yeterli kanıt bulunmadığını, sadece etik kuralların çiğnendiği ‘kısıtlı kapsamlı’ vakalara rastlandığını bildirmişti.

Amerikalı ve İsviçreli yetkililerle tam işbirliği içinde olduğunu bildiren FIFA, tüm soruların yanıt bulmasının kurumun çıkarına olacağını açıkladı.

FIFA İletişim ve Halkla İlişkiler Direktörü Walter De Gregorio, gazetecilere yaptığı açıklamada, suçlamaların FIFA için ‘zor bir dönem’ anlamına geldiğini ancak 2018 ve 2022 yıllarında yapılacak Dünya Kupası turnuvalarının yerlerinin değiştirilmeyeceğini kaydetti.

De Gregorio ayrıca FIFA Başkanı Sepp Blatter’in iki soruşturma kapsamında da yer almadığını söyledi. Tutuklanan üst düzey yetkililer, FIFA’nın toplantıları için Zürih’te bulunuyordu. Yeni FIFA başkanının da belirleneceği toplantılarda Sepp Blatter’in beşinci kez seçilme olasılığı var. Blatter’in rakibi Ürdün Prensi Ali Bin El Hüseyin, yayınladığı açıklamada, ‘futbol için üzücü bir gün’ yaşandığını belirtti.

Amerikan Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında FIFA’nın şu anki başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo, eski başkan yardımcısı Jack Warner, yönetim kurulu üyesi Eduardo Li, eski komite üyesi Nicolas Leoz, gelişmeden sorumlu yetkili Julio Rocha, Olimpiyat turnuvaları organizasyon komitesi üyesi Jose Maria Marin, Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu CONCACAF Başkanı Costas Takkas ve Güney Amerika Futbol Federasyonu Başkanı Rafael Esquevel gözaltına alındı.

FIFA eski başkan yardımcılarından Jack Warner’ın oğulları Daryll ve Daryan Warner, CONCACAF eski genel sekreteri Charles Blazer ve Brezilya spor medya şirketi Traffic Group’un kurucusu Jose Hawilla da suçlarını kabul eden yetkililer.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG