Erişilebilirlik

FIFA Skandalında Gelinen Son Nokta


FIFA Skandalında Gelinen Son Nokta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA’nın yolsuzluk ve rüşvet skandallarıyla çalkalandığı son dönemde 2026 Dünya Kupası’nın ev sahibini belirleyecek süreç ertelendi. Amerika, 2026 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak aday ülkeler arasında başı çekiyor. Amerika’nın Sesi Londra muhabiri Henry Ridgwell, yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili son gelişmeleri derledi.

FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke, kısa süre önce 2018 Dünya Kupası’na evsahipliği yapacak olan Rusya’nın Samara kentindeydi.

45 bin kişilik yeni stadyumun inşaatı planlandığı gibi devam ediyor. Ancak yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla çalkalanan FIFA, 2026 Dünya Kupası’nın ev sahipliğini yapacak ülkeyi belirleyecek adaylık sürecini erteleme kararı aldı.

Jerome Valcke, “Durum göz önünde bulundurulduğunda süreci şimdibaşlatmak saçma olur” diyor.

FIFA’nın ev sahipliği rotasyonu politikası gereği 2026 Dünya Kupası, Amerika kıtasında yapılacak. ABD, ev sahipliği yarışında başı çekiyor. İngiliz The Sun gazetesinden Martin Lipton’a göre süreci ertelemek, mantıklı bir adım: “Eğer 2022 Dünya Kupası’nın ev sahibi değişirse bu durum 2026 için adaylığını koyacak ülkeleri de etkiler ve aday listesi değişir.”

Lipton, zamanın çok kısıtlı olması nedeniyle yolsuzluk suçlamalarına rağmen 2018 Dünya Kupası ev sahipliği için sürecin tekrarlanmasına ihtimal vermiyor. Rusya Spor Bakanı ise rüşvet suçlamalarını reddediyor.

Bakan Vitaly Mutko, “O zamanın uygulamaları çerçevesinde hareket ettik. Emin olun, eğer yolsuzluk yapılmış olsaydı, bu, iki-üç yıl içinde ortaya çıkardı” şeklinde konuştu.

Martin Lipton’a göre 2022 Dünya Kupası’nın ev sahibi Katar’ın durumuysa Rusya’nınki kadar kesin değil: “Avrupa’daki futbol kulüp, lig ve federasyonları, Katar’daki turnuvanın kışın değil her zaman olduğu gibi yaz aylarında yapılmasını istiyor. Ev sahibi ülkelerin belirlenmesi için yürütülen süreçle ilgili kuşkular hala gündemde. 2022 Dünya Kupası’nın ev sahibinin değiştirilmesiyle sonuçlanacak bir durumla karşı karşıyayız.”

Katar Dışişleri Bakanı ise rüşvet suçlamalarını reddediyor ve diğer aday ülkeleri Arap düşmanlığıyla suçluyor: “Bazı ülkeler Dünya Kupası’na Ortadoğu’da bir Arap ülkesinin ev sahipliği yaptığını görmek istemiyor.”

Katar ayrıca stadyum inşaatlarında çalışanların güvenliğiyle ilgili eleştirilere maruz kalıyor. Uluslararası Sendika Konfederasyonu’na göre 2022 turnuvasının ilk düdüğü çalmadan önce 4 bin göçmen yaşamını yitirebilir. Uluslararası Af Örgütü’nden Mustafa Kadri, işçilerin temel insan haklarından yoksun bırakıldığını söylüyor: “İşçilere işverenlerini seçme ya da değiştirme hakkı tanınmıyor. Katar’dan istedikleri zaman ayrılma özgürlükleri de yok. Çalışma şartlarından şikayetçi olanlar gözaltına alınıyor.”

Katar, inşaatların denetçiler tarafından incelendiğini, işçiler için yeni konutlar inşa edildiğini bildiriyor. Ancak yolsuzluk iddiaları kanıtlandığı takdirde Katar’ın yaptığı tüm bu harcamalar boşa gidecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG