Erişilebilirlik

FIDH : ‘Gezi’de Cadı Avı Yapılıyor’


Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Gezi Parkı gösterilerinin yıldönümünde polisin barışçı protestoculara müdahalesi acımasız ve orantısız oldu
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Gezi Parkı gösterilerinin yıldönümünde polisin barışçı protestoculara müdahalesi acımasız ve orantısız oldu

Paris’teki Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), Gezi olaylarının yıldönümünde rapor yayınlayarak, olayların üzerinden tam bir yıl geçmesine rağmen, göstericilere karşı kullanılan şiddetin sorumlularından hiçbirinin hüküm giymemesini eleştirdi

Raporda, “Aksine, 5 bin 653 barışçıl gösterici hakkında 97 dava açılmıştır. Gezi’den bir yıl sonra cadı avcılığı başlamış, sorumlu emniyet görevlilerine dokunulamamış ve hak alanları giderek daralmıştır” denildi. Raportör Antoine Madelin, Gezi olayları konusunda gerekli incelemelerin yapılması için Avrupa Konseyi’nde bir “Uluslararası Araştırma Komisyonu” kurulmasını talep edeceklerini açıkladı.

FIDH’ın ‘Bir yılın ardından Gezi: Cadı avcılığı, emniyet görevlilerinin dokunulmazlığı, hak ve özgürlüklerin daralan alanları’ başlıklı 30 sayfalık bir rapor hazırladı. FIDH’ın Türkiye’de emniyet ve kamu yetkilileri ile Gezi olayı tanıkları ve sivil toplum örgütleriyle görüşerek hazırladıkları raporda, “orantısız polis gücü kullanımıyla sokaklardaki şiddet içermeyen gösterilerin sistematik bir şekilde engellendiği” belirtiliyor. Raporda, “Kalabalığı dağıtmak için kullanılması gereken göz yaşartıcı gaz kapsüllerinin, sistematik olarak göstericilere karşı öldürücü silah olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Bunun sonucu olarak da, protestoların başlangıcından bu yana, 15 yaşında bir çocuk dahil olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetti” ifadeleri yer alıyor. Raporda, şu tespitlere yer veriliyor:
“Bu bir yılda, adalet talep eden polis şiddeti kurbanları, davalarının mahkemeye taşınması ve adaletin yerini bulması konusunda cumhuriyet savcılarının bariz isteksiz yaklaşımıyla karşı karşıya kaldılar. Savcılar ve kamu yetkilileri insan hakları ihlallerinde bulunanların takibatı yönünde hiçbir irade sergilemiyor. Bunun sonucunda cezasızlık hali devam etmekte. Öte yandan savcılar, barışçıl göstericilerin, medya mensuplarının, sosyal medya kullanıcılarının ve hatta yaralılara acil yardımda bulunan sağlık görevlilerinin peşine düşmek konusunda aktif bir kararlılık içinde. Gezi hareketine yönelik bu bastırma eylemi, sokakların ve mahkeme salonlarının ötesinde, hak ve özgürlükleri sınırlayan ve bütün gücü yürütmenin ellerine teslim eden yasal düzenlemelerle de kendini gösterdi. TBMM, yargıyı yürütmeye bağlayan, acil durumda ilk yardımı suç haline getiren, yürütmenin İnternet üzerindeki kontrolünü arttıran ve ifade ve bilgi alma özgürlüğünü daha da kısıtlayan yasaları kabul etti.”

FIDH Avrupa Konseyi’ne gidiyor

FIDH’ın raportörü Antoine Michelin, “Güçlü delillere dayanarak hazırladığımız bu raporla Avrupa Konseyi’ne başvuru yapacağız. Türk makamlarından ve uluslararası topluluktan, Gezi protestoları sırasında yasaları uygulamakla görevli merciler tarafından işlenen tüm insan hakları ihlali vakaları için uluslararası düzeyde denetlenen, bağımsız bir araştırma komisyonu kurulmasını talep edeceğiz” dedi. Michelin, “Konsey’in bu öneriyi reddetmesi için hiçbir gerekçe görmüyorum. Zira Avrupa Konseyi de 6 ay önce Gezi olaylarıyla ilgili bir heyet gönderdi. Onların da çalışması var” dedi.

Michelin, buna ilaveten, “Barışçıl gösterilere orantısız güçle karşılık verilmeye devam edildiği sürece, gösteri denetleme araçlarını satan ülkeler, Türkiye’ye satış ve ithalatını askıya almalı ve yasaklamalıdır. Bunun için de girişimlerde bulunacağız. Bahreyn’deki gösterilerde de aynı şey oldu. Güney Kore’ye, Bahreyn’e gaz satmaması çağrısı yaptık. Ve Güney Kore satışları durdurdu” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG