Erişilebilirlik

Ferhunde’yi Koruyamayan 11 Polise Hapis Cezası


Afganistan’ın başkenti Kabil’de linç edilerek öldürülen 27 yaşındaki Ferhunde adlı kadını korumadıkları gerekçesiyle yargılanan 10 polis memuru ile bir emniyet müdürü bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı suçlamayla yargılanan sekiz emniyet görevlisi ise serbest bırakıldı.

Mahkeme, polis memurlarının Ferhunde’yi korumayarak görevlerini ihmal ettiği sonucuna vardı. Ferhunde 19 Mart günü, Kuran’ı yaktığı gerekçesiyle linç edilmişti.

Olay günü çekilen görüntülerde kalabalık bir grubun Ferhunde’yi sopalarla dövdüğü, çatı katından yere atıp, üzerinden araba ile geçildiği, sokaklarda sürüklenerek götürüldüğü, yakıldığı ve daha sonra da cesedinin nehre atıldığı görülüyor.

Ferhunde’nin linç edilmesi sonrasında Afganistan’da geniş çaplı gösteriler düzenlenmiş, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve BM olayı kınamıştı.

Afgan yetkililer de olayın sorumlularının en kısa zamanda adalet önüne çıkarılacağı sözü verdi.

Linçten sonra 30 sivil ile 19 polis memuru Ferhunde’yi öldürmek veya öldürülmesini engellemedikleri suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Bu ay başında bir mahkeme bu sivillerden dördünü ölüm cezasına çarptırdı. Bunlar arasında Ferhunde’ye, Kuran’ı yaktığı iftirasını atan Molla Zainul Abidin de bulunuyor. Sekiz kişi ise aynı davada 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Linç edilen Ferhunde ile aynı ismi taşıyan Afgan milletvekili Ferhunde Zehra Nadiri, verilen cezaların yetersiz olduğunu söyledi, düşük rütbeli emniyet görevlilerinin değil, Kabil Emniyet Müdürü ile İçişleri Bakanlığı Ceza Daire Başkanı’nın yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG