Erişilebilirlik

Ferguson'da İki Polis Memuru Vuruldu


Emniyet müdürünün istifasından birkaç saat sonra göstericilerin polis merkezi önünde toplandığı sırada açılan ateşte biri kolundan, diğeri yüzünden vurulan polislerini yaralarının çok ciddi olduğu bilidiriliyor

Amerika’nın Missouri eyaletinin Ferguson kentinde emniyet müdürünün istifa etmesinden birkaç saat sonra iki poli memuru vuruldu.

Olay, göstericilerin Ferguson emniyet müdürlüğü binasının önünde toplandığı sırada meydana geldi.

Polislerden birinin kolundan, komşu kentden olan diğerinin yüzünden vurulduğu bildiriliyor.

St.Louis polis şefi Jon Belmar polislerin bilinçlerinin yerinde olduğunu belirtti ancak ancak yaralarını “çok ciddi “ olarak tanımladı.

Belmar, polislerin sadece polis oldukları için vurulduklarını belirtirken ateş açan kişinin göstericilerin arasında olduğunu söyledi.

Ancak görgü tanıkları emniyet müdürlüğü binasına karşı sokaktaki bir tepeden ateş açıldığını önesürüyor.

Geçen Ağustos’ta beyaz bir polisin silahsız siyah bir genci öldürmesinin yol açtığı ayaklanmalarla gündeme gelen Ferguson kentinin emniyet müdürü Çarşamba günü istifasını sunmuştu.

Michigan eyaletine bağlı bu kentin Emniyet Müdürü Thomas Jackson’un istifasına yol açan neden Amerika Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve kent emniyetini siyahlara karşı açıkça önyargılı davranmakla suçladığı son rapor. Jackson, çok sık bir şekilde Ferguson polisinin siyahlara ayrımcılık yaptığı yönünde eleştirilere maruz kalıyordu.

Emniyet Müdürü Jackson’dan bir gün önce Ferguson Belediyesi’nin faaliyetlerinden sorumlu üst düzey yetkili John Straw, Pazartesi günü de Ferguson Adliyesi Başyargıcı Ronald Brockmeyer istifa etmişti. Brockmeyer’ın istifasından hemen önce Missouri Yüksek Mahkemesi, Ferguson Adliyesi’nin elindeki tüm davalara el koydu.

18 yaşındaki Michael Brown’ın beyaz bir polis tarafından öldürülmesini takiben, Amerika’nın dört bir yanından çok sayıda kişinin katıldığı, günler süren ayaklanmalara sahne olan Ferguson, olayın ardından hala toparlanmaya çalışıyor.

Olaya karışan polis memuru Darren Wilson hakkında federal soruşturma açılmayacağı yönünde karar alınsa da Amerika Adalet Bakanlığı, Ferguson Emniyeti’ni ağır eleştiren bir rapor hazırlamış, polisin kentin çoğunluğunu oluşturan siyah nüfusa karşı önyargılı davrandığını, trafik kontrollarında, tutuklamalarda ve ceza kesmelerde en çok siyahların hedef alındığını yazmıştı.

Adalet Bakanlığı ayrıca kent mahkemelerinin “kar amaçlı işletmeye” döndüğü eleştirisinde bulundu.

Bakanlığın raporunun arkasında olduğunu söyleyen Başkan Barack Obama da, Ferguson’un siyah nüfusunun tacize uğradığını, kötü muamele gördüğünü, istismar edildiğini, hakarete uğradığını ve sıklıkla para cezasına çarptırıldığını belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG