Erişilebilirlik

Ferguson Polisine Federal Soruşturma


Adalet Bakanı Eric Holder, Ferguson polisinin sistematik olarak siyahlara ayrımcılık yürüttüğü suçlamalarına hedef olduğunu açıkladı. Holder bu iddiaların inceleneceğini bildirdi
Adalet Bakanı Eric Holder, Ferguson polisinin sistematik olarak siyahlara ayrımcılık yürüttüğü suçlamalarına hedef olduğunu açıkladı. Holder bu iddiaların inceleneceğini bildirdi

Amerika Adalet Bakanlığı, silahsız siyah bir gencin polis tarafından vurulmasının ardından günlerce ayaklanmaların yaşandığı Ferguson’daki yerel emniyet teşkilatı hakkında soruşturma başlatılacağını bildirdi. Ferguson polisi, medeni haklar yasasını ihlalle suçlanıyor.

Adalet Bakanı Eric Holder, Ferguson polisinin sistematik olarak siyahlara ayrımcılık yürüttüğü suçlamalarına hedef olduğunu açıkladı. Holder bu iddiaların inceleneceğini bildirdi.

Eric Holder ayrıca polisin durdurma ve arama yetkisi, ölümcül müdahale ve gözaltındakilere yönelik muamelesinin değerlendirmeye alınacağını kaydetti. Bunların özellikle siyahlara uygulanıp uygulanmadığı, soruşturmada dikkate alınacak.

9 Ağustos’ta Michael Brown adlı 18 yaşındaki bir siyah genç, beyaz bir polis tarafından altı kez ateş edilmek suretiyle öldürülmüştü. Gerek bu olay, gerekse olayın ardından çıkan gösterilerde polisin sert müdahalesi, Amerika’da polis şiddeti tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Federal hükümet, Michael Brown’un polis tarafından öldürülmesiyle ilgili de ayrı soruşturma yürütüyor.

Ferguson polisi, Brown’ın kendisini durduran polis memuru Darren Wilson’a saldırdığını ve silahını almaya çalıştığını iddia ediyor. Ancak görgü tanıkları, polis memurunun teslim olmak üzere elini kaldıran Brown’a defalarca ateş açtığını söylüyor. Yerel mahkeme, polis memuru Wilson’u yargılayıp yargılamama konusunu değerlendiriyor. Amerika’da jüri sistemi olmasından dolayı bu kararı sivillerden seçilen jüri üyeleri vermek zorunda. Ancak jüri, Amerika’da ulusal bir kriz haline gelen bu davayla ilgili karar alma konusunda ağır baskı altında.

Michael Brown’ın öldürülmesinin ardından çıkan gösterilerde, polis ve eylemciler arasında sert çatışmalar çıktığı gibi, bazı yerlerde yağma ve Vandalizm olaylarına da rastlandı. Çok sayıda gösterici, ağır muameleye maruz kaldıklarını iddia ederek yerel polis hakkında milyonlarca dolarlık tazminat davaları açtı.

Eric Holder döneminde Amerika Adalet Bakanlığı, çok sayıda yerel emniyet teşkilatına yönelik federal soruşturma başlattı. Bunlar arasında uzun süredir sistematik bir şekilde ölümcül müdahaleye başvurduğu ve orantısız güç kullandığı iddia edilen New Mexico eyaletindeki Albuquerque kenti emniyeti de bulunuyor.

Bu soruşturmaların çoğunda yerel polis teşkilatları uzlaşma yolunu tercih ederek, federal hükümetin denetimi altına girmeye razı oldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG