Erişilebilirlik

Ferguson Jüri Sistemini de Tartışmaya Açtı


Ferguson Jüri Sistemini de Tartışmaya Açtı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

18 yaşındaki Michael Brown’u vurarak öldüren polis memuru Darren Wilson’ın yargılanmasına gerek olmadığı yönündeki jüri kararı sonrasında Ferguson şiddet olaylarına sahne oldu. Karar birçok kentte de protesto edildi ve jüri sistemini tartışmaya açtı

18 yaşındaki Michael Brown’u vurarak öldüren polis memuru Darren Wilson’ın yargılanmasına gerek olmadığı yönündeki jüri kararı sonrasında şiddet olaylarına sahne olan Ferguson’da Ulusal Muhafızlar devriye geziyor. Beyaz polis memuru Wilson’un silahsız siyah bir genci öldürmesinin ardından olay, bir ırkçılık tartışmasına dönüştü ve Amerika’nın dört bir yanında gösterileri tetikledi.

Ferguson kasabası, Salı sabahına yıkımla uyandı. Geceki olaylarda ateşe verilen binaların enkazı üzerindeki dumanlar tütmeye devam ediyordu.

St. Louis’deki mahkemede savcılar, 12 üyeli jüri heyetine ellerindeki kanıtları sundu. Jüri, polis memurunun yargılanmasına gerek olmadığı sonucuna vardı.

Jüri üyelerinin dokuzu beyaz, üçü siyahtı. Bu da St. Louis’in nüfusuyla orantılı bir rakam. Ferguson, St. Louis sınırları dahilinde. Ancak Ferguson’un nüfusunun %70’ini siyahlar oluşturuyor.

Eski eyalet savcılarından Debbie Hines, bu tarz davalarda demografik faktörlerin adaletin tecellisine engel olabileceğini belirtiyor:

“Bu tarz olayları ırk temelinden değerlendirmeye alırsanız, sonuçta jüri heyetinin de davanın sonucunu, içgüdüsel olarak ırk temelinden çözmesi, kuvvetli bir olasılık olacaktır.”

Michael Brown’la yaşadıklarının ardından polis memuru Wilson’un kaderini de bu jüri heyeti belirledi. Heyet üyeleri, Missouri eyalet yasalarına göre nüfus oranıyla belirleniyor.

Washington’da Afrika-Amerika Araştırmaları üzerine ders veren Gregory Carr, hukuki sürecin adil olduğundan kuşkulu:

“Ne yazık ki çok az siyah, jüri sisteminde kendi demografilerini yansıtan bir oranlamaya sahip.”

Ferguson Belediye Başkanı, iç soruşturma tamamlanıncaya kadar polis memuru Wilson’un görevden uzak tutulmaya devam edileceğini söyledi.

Bu arada Amerika Adalet Bakanlığı da Brown’ın ölümü ve Ferguson Emniyeti’ne yöneltilen ırkçılık suçlamaları için ayrı soruşturma başlattı.

Carr federal soruşturmadan umutlu değil, ama en azından iyi niyet olduğuna inanıyor:

“Polis zulmüne, adaletsizliğe yönelik bu hareket güç kazandı, hiçbir şey olmasa bile Ferguson’daki olaylar sayesinde bir aşama kaydetti. Jüri heyetinin kararı daha çok uzun süre tartışılacak.”

Başkan Barack Obama, Ferguson’daki hayal kırıklığını anladığını söyledi, ancak kasabanın binalarını ve araçlarını yıkan göstericilere hiçbir şekilde anlayış göstermeyeceğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG