Erişilebilirlik

Ferguson'daki Siyahlar Beyaz Polis İstemiyor


Ferguson'daki Siyahlar Beyaz Polis İstemiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Ferguson'daki Siyahlar Polis İstemiyor

Ferguson’daki siyahlar, polislerin yetkilerini istismar etmesinden ve sürekli kendilerini hedef almasından uzun süredir şikayetçi

Ferguson’daki siyahlar, polislerin yetkilerini istismar etmesinden ve sürekli kendilerini hedef almasından uzun süredir şikayetçiydi. Birçok kişi çocuklarının polisle olumsuz bir diyalog yaşamasından korkuyor:

“Gençlere polise karşı çok dikkatli olmaları, polis herhangi birşey istediğinde itiraz etmeden yapmaları gerektiğini söylüyorum.”

18 yaşındaki silahsız bir gencin beyaz bir polis tarafından öldürülmesiyle siyahların çoğunlukta olduğu kentte olaylar çıktı. Sosyal hizmet görevlisi Ivy Hylton, polis ve siyah halk arasındaki gerilimin durdurulması için çok şey yapılması gerektiğini vurguluyor:

“Polisin silahsız kişileri vurması dehşet verici. Bence bu, siyahların nasıl algılandığı konusunda büyük bir değişimi gösteriyor. Bu durumla ilgilenmeli ve bu algıyı değiştirmeliyiz. Toplumun huzuru ancak bu sayede yeniden sağlanabilir.”

Adalet Bakanlığı’nın 2011 yılında yayınladığı rapora göre Amerika çapında araç kullanırken durdurularak tutuklanan siyahların sayısı beyazların iki katı. Rapor, siyahların beyazlara göre aranma ve şiddet içermeyen, küçük çaplı suçlar nedeniyle tutuklanma olasılığının beyazlardan üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Bazı siyah gençlerin polise güveni yok:

“Siyah gençlik kızgın çünkü hayatımız hiçe sayılıyor ve bizlere değer verilmiyor.”

“Buradaki herkesin sorun ne olursa olsun, üstesinden gelebileceğini bilmesini istiyorum.”

Rudy Davis, Washington’da genç siyahlara yardım eden bir radyo yayıncısı. Rudy, gençlerin polis tarafından durdurulduklarında düşünmeden hareket ettiklerini söylüyor:

“Kurallara uymak, ‘evet’ demek, ne yapıyorsak bırakmak yardımcı olabilir.”

Bazı anne ve babalar da polisle ters düşmemeleri için çocuklarına öğütler veriyor:

“Gençlerle ‘sokak kanunu’ adı verdiğimiz yani haklarını bilmeleri ve polisle diyaloğa girdiklerinde ne yapmaları gerektiği konular hakkında sürekli konuşuyorum.”

Gençlere tavsiyelerde bulunan Edward Tate, alışılagelmiş davranışların değiştirilmesinde eğitimin rolünün çok büyük olduğunu belirtiyor:

“Halkımızı kendi kültürleri ve geçmişleri hakkında yeniden eğitirsek, bu onlara bir gurur kaynağı olacak, olumlu bir bakış açısı sağlayacak. Böylelikle kendilerine saygı duyan bireyler olarak daha farklı davranmaya teşvik edilmiş olacağız.”

Ferguson Emniyet Müdürü, polisin halkın güvenini yeniden kazanmak istediğini söylerken insan hakları savunucuları polisin siyahlara karşı devam eden önyargısı nedeniyle ülkede protestoların devam edeceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG