Erişilebilirlik

Ferguson'da Bir Yıl Sonra


Geçen yıl bugün beyaz bir polis memurunun Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında silahsız siyah genç Michael Brown’u sokakta yaşadığı bir mücadele sırasında vurarak öldürmesinin ardından tüm Amerika sokaklara döküldü.

9 Ağustos’taki olayın ardından beyaz polislerin karıştığı ve diğer silahsız siyah Amerikalıların öldürülmesi olaylarının cep telefonu ya da diğer kamera cihazlarına kaydedilmesinin ardından Amerika’da hem ırk ayrımcılığı hem de polis şiddeti daha sıklıkla tartışılmaya başlandı.

St. Louis kentine bağlı banliyölerden biri olan Ferguson’da 21 bin kişilik nüfusun çoğunluğu siyah. Fergusonlular olayların birinci yıldönümünde bugün yeni gösterilere hazırlanıyor.

Brown’ın beyaz polis tarafından öldürülmesinin ardından haftalar boyunca Ferguson da dahil olmak üzere Amerika’nın değişik bölgelerinde kimi zaman şiddet eylemleriyle sonuçlanan gösteriler yaşandı.

Kasım ayında polis memuru Darren Wilson’u yargılayan mahkemenin jürisi, sanığı yargılamak için yeterli gerekçe dahi bulamayınca, Amerika’nın 170 yerleşim yerinde yeni gösteriler çıktı. Washington, New York, Atlanta gibi siyahların yoğun yaşadığı kentlerde büyük protesto gösterileri düzenlendi.

Mart ayındaysa Amerika Adalet Bakanlığı, Wilson hakkında başlattığı medeni haklar ihlali soruşturmasını tamamladı ve kendisine dava açmadı.

Bununla birlikte Adalet Bakanlığı, Ferguson emniyetinin “ırksal önyargı” içinde olduğu ve adliyesinin de ceza geliri toplamak için siyahları istismar ettiği yönünde ayrı bir soruşturma başlattı.

Michael Brown’un öldürülmesine kadar çoğunluğu siyah olan Ferguson’da polis gücünün çoğunu beyazlar oluşturuyordu. Durum hala aynı, ancak emniyet müdürü, Ferguson başyargıcı gibi önde gelen kolluk güçleri ve adli yetkililer siyahlarla değiştirildi. Kasabadaki 50 polisin bugün yalnızca beşi siyah. Ama azınlıklar arasından emniyet gücüne polis alımı hızlandırıldı.

Ferguson’da yeni adli reformlar da uygulandı. Trafikte dur işaretlerinin sayısı azaltıldı, trafik cezalarında yoğun indirime gidildi. Yılın ilk altı ayında kent belediyesi topladığı trafik cezalarında 700 bin dolarlık indirime gitti.

Ferguson’da, New York’ta, Cleveland’da, Baltimore’da ve diğer Amerikan kentlerinde siyahların kuşkulu biçimde öldürülmesi sonrası başlatılan eylemler, 2012’de Florida’da siyah genç Trayvon Martin’in öldürülmesi olayıyla başlayan “Siyahlar’ın da Hayatı Değerli” adlı hareketle birleşti.

Pew Araştırma Şirketi’nin 14 ve 20 Temmuz tarihleri arasında yaptığı bir araştırmada Amerikalılar’ın yarıdan fazlası ırkçılığı hala büyük bir sorun olarak görüyor, üçte biriyse sorun olduğunu kabul ediyor.

Yüzde 73 ayrımcılığın siyahları hedef aldığını savunurken yüzde 58 Latin kökenlilerin, yüzde 44 ise beyazların hedef alındığı görüşünde. ,

Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın verilerine göre ulusal düzeyde tutuklanan siyahların sayısı, diğer ırklardan üç kat daha fazla. Bu verilerden rahatsızlık duyduğunu inkar etmeyen Başkan Barack Obama, Aralık ayında 21’inci Yüzyıl’da emniyet sistemini reformdan geçirmek amacıyla bir görev gücü hazırladı. Görev gücünün Mayıs ayında hazırladığı raporda polis ve vatandaş arasında “şeffaflık ve güvenilirlik” kültürünün geliştirilmesi, sorunların tanımı ve çözümünde toplum bireyleriyle işbirliği çağrısı yapılıyor. Ayrıca polislerin görevlerini yerine getirirken yaka kamerası kullanmaları da bu raporda yer alan unsurlardan.

Beyaz Saray ayrıca Mayıs ayında emniyet güçlerini askeri teçhizatla desteklemeyi yasaklayan kararname imzaladı. Bu yasaklar çerçevesinde Humvee ya da panzer gibi zırhlı araçların kullanımı, özel amaçlı ateşli silahlar, patlayıcılar ve toplumsal olaylara müdahale için kullanılan araç-gereçler bulunuyor.

Ancak Ulusal Polis Örgütleri Derneği başkanı William Johnson, alınan önlemlerin kolluk güçleri arasında morali düşürdüğünü savunuyor. Johnson, yasaklanan teçhizatlar arasında kask ve kalkan gibi, polisin kendini koruması için gerekli araç-gereçlerin de bulunduğunu söylüyor. 1985’te emniyet teşkilatına giren ve şimdi emekli olan Johnson, polisler arasında moralin en düşük düzeyine indiğini belirtiyor.

Johnson, “Polisler kendilerini kuşatılmış, haksız eleştiriye maruz kalmış hissediyor” diye konuşuyor ve Başkan Obama’yla eski Adalet Bakanı Eric Holder’ın kendilerini düşman olarak gördüğünü savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG