Erişilebilirlik

Felluce Operasyonu Başarılı Olabilir mi?


Irak hükümeti Felluce’yi IŞİD’den geri almak için operasyon başlattı. Kent iki yıl önce düşmüştü. Başkentin 65 kilometre doğusunda bulunan Felluce, Irak ve Suriye’deki tüm kentlerden daha uzun süredir cihatçıların elinde.

Amerikalı ve İngiliz yetkililer kentin geri alınacağından emin olduklarını belirtti. Taarruz öncesi hükümet güçleri kent merkezini top atışına tuttu. Felluce, IŞİD’in Anbar’da elinde tuttuğu son kent. Ramadi ve diğer kentler daha önce ele geçirildi.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Jeff Davis, Alhurra televizyonuna yaptığı açıklamada Amerika’nın operasyonlara hava desteği sağlamanın yanı sıra, Irak güvenlik güçlerine eğitim ve teçhizat da sağladığını söyledi. Ancak, Davis Amerikan güçlerinin kara operasyonlarına katılmadığını ve operasyon planlamasına dahil olmadığını belirtti.

Sözcü, Felluce’nin alınacağından emin olduğunu söylese de, örgütün Bağdat ve diğer büyük kentlere sürpriz saldırılar yapabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Davis, IŞİD’in köşeye sıkıştığında asimetrik saldırılara başvuran bir örgüt olduğunu, bunu Bağdat’ta yaşanan saldırılarda gördüklerini söyledi ve yeni saldırılara karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Amerika, yerel milislerin cihatçılara karşı yardımını övse de, bu milislerin Irak hükümetinin egemenliğini tanıması gerektiğini söyledi.

Brüksel’de toplanan Avrupalı yetkililer de Irak ordusunun IŞİD’i yenebileceğine duydukları güveni dile getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Irak ordusunun yeteneklerinin arttığını, kazanılan başarıların özgüveni desteklediğini belirtti. Hammond, Irak ordusunun IŞİD’i Fırat vadisinden temizlediğini ve uzun dönemde Musul’a yapılacak taarruza hazırlandığını ifade etti.

Avrupalı liderler Irak ve Suriye’yi IŞİD’den temizlemeyi önemli bir öncelik olarak görüyor. Örgütün gaddarlığı milyonlarca insanın bölgeden kaçmasına ve daha önce görülmemiş bir insani kriz yaşanmasına neden oldu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG