Erişilebilirlik

Felluce’den Kaçanlar İnsanlık Dışı Koşullarda Hayatta Kalmaya Çalışıyor


Felluce’den kaçmayı başaran 3 bin kişi, tuvalet olarak kullanılmak üzere kazılmış tek bir çukuru kullanıyor.

Bu derme çatma tuvaleti aslında sadece kadınlar kullanıyor. Erkekler ve çocuklar ise çadırların arkasında çalılıkları tercih ediyor.

Felluceli mültecilere yardım eden Norveç Mülteci Konseyi zorlandıklarını söylüyor. Temiz içme suyu, tuvalet ve tıbbi yardımlara acil ihtiyacın olduğunu belirtiyorlar.

Felluce’nin dışındaki kamplarda 85 bin kişi yaşıyor. Bazılarının koşulları daha iyi.

Norveç Mülteci Konseyi yetkilileri, mültecilerin kayıt altına alınması gerektiğini ve kamp yönetimlerinin kurulması gerektiğini söylüyor. Her gün yeni bir kamp oluşturulduğunu belirten yetkililer, bu kamplarda bazen çadırların bile olmadığını ekliyor.

Diğer bir yandan, 45 derecelere kadar çıkan sıcaklar da Felluce’den kaçan sivillleri etkiliyor. Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 19 bin kişinin barınabileceği mülteci kampları kuruyor. Ancak bu rakam, Felluce’den kaçan sivillerin hepsinin barınabilmesi için yeterli değil.

Komiserlik yetkilisi Bruno Geddo, “Felluce’den kaçışların hızı ve sayısı oldukça yoğun oldu” şeklinde konuştu.

BM geçen hafta 15 milyon dolarlık ek acil yardım fonu gönderdiklerini açıkladı. Felluce’den kaçamayanlar gıda ve temiz su ihtiyaçlarından mahrum. New York Times’ın bir muhabiri Felluce’yi ‘Korku kenti olarak nitelendirdi. Sokaklarda başı kesilmiş cesetler ve mahkumların tutulduğu kafesler olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi IŞİD’e karşı zafer ilan etse de, şehirde çatışmalar devam ediyor. Iraklı komutanlar, kentin büyük bir bölümünün kontrolunu sağladıklarını söylüyor.

Amerika’nın liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyona göre, koalisyon güçleri Felluce’nin üçte birinin kontrolunu geri aldı. IŞİD militanları kentin kuzeybatı kesimlerinde tutunmaya çalışıyor.

Felluce’nin kontrolu tam olarak alındıktan sonra, Irak güçlerinin Musul operasyonuna odaklanmaları bekleniyor. Geçtiğimiz haftalarda Peşmerge güçleri Irak’ın ikinci büyük kentine 20 km daha yaklaşmıştı.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG