Erişilebilirlik

'Felluce Büyük Ölçüde Militanlardan Temizlendi'


Kameralara poz veren Irak güvenlik kuvvetleri
Kameralara poz veren Irak güvenlik kuvvetleri

Irak özel kuvvetleri, Sünni kenti Felluce’nin bir gün öncesinden büyük oranda IŞİD militanlarından temizlendiğini bildirdi.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, “Size Felluce’yi kurtaracağımızı vadetmiştik ve şimdi geri aldık” diye konuştu.

Irak ordusu hava saldırılarının desteğiyle IŞİD’in bölgesel komuta merkezini önceden ele geçirmişti. Hava saldırılarında iki taktik üniteyle altı makineli tüfek mevzisi tahrip edildi. Kentin belediye binası da önceden ele geçirilmişti.

Başbakan Abadi, Twitter üzerinden yayınladığı mesajında, Felluce’ninI Irak ulusuna teslim edildiğini, sıradaki savaşın Musul olduğunu bildirdi.

Abadi Arapça mesajında, “DAEŞ mağlup edilecek” diye yazdı.

Amerikalı istihbarat yetkilileri, hızla büyüyen IŞİD’in son iki ayda en zayıf haline geldiğini bildiriyor. İstihbaratçılar, militanların sivillerin arasına karışarak Felluce’yi terk ettiği uyarısında bulunuyor. Fransız Haber Ajansı, cuma günü 20 bin, Perşembe de 42 bin kişinin Felluce’yi terk ettiğini belirtti.

Norveç Mülteci Konseyi ise, kentte kalan hamile kadın, yaşlı ve engellilerin en büyük tehlike altında olduğunu vurgularken, son göç vakalarını, “beklenmedik oranda kitlesel yerinden edilme olayı” diye niteledi.

Çok sayıda Felluceli aile, haftalardır çocuklarıyla birikte keskin nişancı tehlikesi altında kentten kaçmaya çalışıyor. Irak hükümeti ve Birleşmiş Milletler kentten kaçan siviller için yeni kamp ve barınaklar oluşturmaya çalışıyor.

Felluce başkent Bağdat’ın yalnızca 50 kilometre batısında bulunuyor.

Başkan Barack Obama, son basın toplantısında IŞİD’in lider kadrosunda eksilmenin devam ettiğine ve örgütün öncekinden daha fazla baskı altında olduğuna dikkati çekti.
Obama 120’den fazla IŞİD lideri ve komutanının öldürüldüğünü, örgütün Irak’ta toprak kaybetmeye devam ettiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG