Erişilebilirlik

FED'in Kararı Piyasaları Nasıl Etkiler?


FED'in Kararı Piyasaları Nasıl Etkiler?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Amerika Merkez Bankası FED, rekor düzeyde düşük seyreden faiz oranlarının şimdilik değişmeyeceğini açıkladı. FED, Amerika’daki iş piyasasının durumu ve yavaşlayan küresel ekonomi arasında denge kurmaya çalışıyor. Ancak Merkez Bankası’nın uzun süredir beklenen bu kararı, mali piyasalarda çalkantıya yol açtı.

Amerika Merkez Bankası FED’in uzun süredir beklenen toplantısı, faiz politikasının sabit kalmasıyla sonuçlandı. FED Başkanı Janet Yellen, Amerikan ekonomisinde iyileşme öngörülerine rağmen Çin ekonomisindeki yavaşlamanın küresel etkilerine ilişkin birçok soru işareti bulunduğunu, bu nedenle faiz politikasını değiştirmediklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Yellen yaptığı açıklamada, “Ekonomideki son gelişmelerin mali piyasalar üzerindeki etkilerini dikkate alarak Amerikan ekonomisinin bu durumdan nasıl etkileneceğini değerlendirmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var,” dedi.

FED’in kararı üzerine Wall Street’in kafası karışmış görünüyor. Kararın açıklanmasından sonra yüzde bir buçuk oranında yükselen Dow Jones Sanayi Endeksi, günü yüzde yarım düşüşle kapadı.

İktisatçı Gus Faucher, piyasaların belirsizliği sevmediğini söylüyor.

Faucher, “Çin ve Avrupa’nın ekonomik durumundaki belirsizlik sürüyor. Piyasalara kararsızlık hakim. FED’in faiz politikasının ne yöne gideceğine ilişkin kaygılar, bu belirsizliği daha da arttırdı,” diye konuştu.

Uzmanlar, piyasalardaki çalkantının devam edeceğini öngörüyor. Ancak kimilerine göre FED, para politikasını normale döndürmek için elde ettiği fırsatı kaçırdı. Yatırım uzmanı Axel Merk şunalrı söyledi: “Unutmayın, ekonominin yüzde sıfır faize değil, uygun düzeyde bir faiz oranına ihtiyacı vardır. Piyasaya dayalı bir ekonomi istiyoruz, merkez bankasının sürekli tahvil alımına gittiği bir ekonomi değil.”

Öte yandan FED, bu yıl faizleri arttırmayacağı garantisi vermedi. Janet Yellen’in da “Evet, Ekim ayı da olabilir,” diye belirttiği üzere, faizlerin bir sonraki toplantıda arttırılması mümkün.

Kimi uzmanlar, FED’in faizleri arttırmak için en azından önümüzdeki yıla, ya da enflasyon, hedeflenen yüzde 2’lik orana yaklaşıncayakadar beklemesi gerektiği görüşünde. Ancak FED Başkanı Janet Yellen’a göre neredeyse son 10 yıl içindeki ilk faiz artışı, büyük olasılıkla yıl bitmeden gelecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG