Erişilebilirlik

Federal Hükümetin Kapanması Tüm Amerika'yı Etkileyecek


Federal Hükümetin Kapanması Tüm Amerika'yı Etkileyecek
Federal Hükümetin Kapanması Tüm Amerika'yı Etkileyecek

Federal hükümetin kapanması yüzbinlerce devlet memurunun maaş alamaması anlamına gelebilir. Bu durumun etkisi yerel düzeyde de hissedilebilir. Etkilenmesi olası yerlerden biri de ortabatının önemli bir su yolu olan İllionis Nehri.

Orta batı eyaleti İllinois’in ortasından geçen İllinois Nehri , tarım için önemli bir su yolu.

Kevin Eubank İllinois su yolu projesinde çalışan bir park görevlisi. Amerikan ordusundaki mühendisler tarafından yürütülen proje İllinois nehri üzerindeki barajlardan sorumlu.

İllinois nehri ticari trafiğin yoğun olduğu bir nehir. Nehrin ana amacı mısır, kömür, soya fasulyesi gibi malların yük gemileriyle sanayi bölgelerine taşınmasını sağlamak.

Nehirde trafiğin aksaması şaşırtıcı değil. Doğanın yol açtığı seller ve kuraklık nehir trafiğini daha önceleri birçok kez etkilemişti. Ancak nehir trafiğinin siyasi nedenlerle kapanması alışıldık bir durum değil. Eubank hükümetin kapanmasının nehir için ne anlama geleceğinden emin değil.

Eubank barajın ve baraj gölü kapatılmasının İllinois’in ötesinde de etkisi olacağını söyledi.

Baraj gölünün kapatılması gemilerin nehirden geçemeyeceği anlamına geliyor. Gemilerin taşıdığı mallarla dönen fabrikalar bu durumdan etkilenecektir. Kargoyu kamyonlarla taşımak üç katı daha pahalıya mal oluyor.

GrainAnalyst.com’dan Matthew Pierce bu maliyeti yakından izliyor. Dünyada gıda stokları azalırken gıda fiyatları artmaya devam ediyor.

Pierce şunları söylüyor:

Üçüncü dünya ülkeleri yüksek gıda fiyatlarından kötü etkilenecek. En büyük sorun Hindistan ve Çin. Son iki hafta içinde Çin 2 buçuk milyon ton mısır satın aldı. Bu Çin’in son yedi yıl içinde yaptığı en büyük ithalat. Ülkeler gıda enflasyonunu önlemeye çalışıyor ancak asıl sorun tüketimin üretimi geçmiş olması.

Pierce arz talep kaygılarına ek olarak biyoyakıt sektörünün de hükümetin kapanmasından etkileneceğini söylüyor.

En büyük etki etanol sektöründe yaşanacak. Hükümetten gelen sübvansiyon bu sektörün devamını sağlıyor. Bu para olmadan programın devam etmesi de mümkün olmayacak.

İllinois Su Yolu Ziyaretçi Merkezi’nde Carol ve Robert Walker doğa yürüyüşü yaparken nehirden bir yük gemisi geçiyor.

Bence kötü bir durum. Bu gibi yerlerin kapatılması üzücü. Öyle görünüyor ki bundan en çok etkilenecek olanlar sıradan aileler olacak. Barajları kim işletecek?

Hükümetin kapatılmasının en büyük etkisi Kevin Eubak gibi sıradan çalışanlara olacak.

Eubank 1995 ve 1996 yılındaki son kapanmada nehirdeki faaliyetlerin etkilenmediğini , sonradan herkesin maaşını alabildiğini söylüyor. Ancak Kongre’de bütçe konusunda anlaşma sağlanamaması ülkenin ve federal hükümetin geleceğinin belirsizliğe girmesine neden oldu.

XS
SM
MD
LG