Erişilebilirlik

Federal Hükümet Açıldı, Borç Tavanı Yükseltildi


Federal Hükümet Açıldı, Borç Tavanı Yükseltildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Amerikan Kongresi’nin son dakikada vardığı anlaşmayı başkan Obama’nın geceyarısı imzalamasıyla Federal hükümet bugün açıldı, Amerika’nın borç tavanı yükseltildi

Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Temsilciler Meclisi, dün gece son dakikada oylama yaptı ve uzlaşma tasarısını 144’e karşı 285 oyla kabul etti. Böylece iki haftadır zorunlu ücretsiz izne çıkarılan 800 binden fazla devlet memuru bugün işbaşı yapabildi. Cumhuriyetçiler, Başkan’ın Obamacare denilen sağlık reform yasasında geri adım atmasında ısrar etti, ancak Beyaz Saray, federal hükümet açılmadan ve borç tavanı yükseltilmeden bu konuyu görüşmeyeceğini söyleyerek geri adım atmadı.

Temsilciler Meclisi Demokrat Parti grup lideri Nancy Pelosi, Cumhuriyetçiler’in uzlaşmaz tutumunun Amerikan ekonomisine gereksiz yere zarar verdiğini söyledi.

Pelosi, “Bu tutum, Amerika’nın kredi notunu tehlikeye düşürdü, büyüme hızımızı binde 6 yavaşlattı, ekonomimize yatırımcı ve tüketici güvenini azalttı, 24 milyar dolarlık zarara yolaçtı. Sizlere soruyorum, bu uzlaşmaz tutum, 24 milyar dolar eder miydi?” diye konuştu.

Uzlaşma planı dün Senato’da 18’e karşı 81 oyla kabul edildi. Başkan Obama’nın sağlık reform yasasına şiddetle karşı çıkan Cumhuriyetçi Teksas Senator Ted Cruz, tasarıya “hayır” oyu verdi.

Senator Cruz, “Bu korkunç bir anlaşma. Bu anlaşmada Amerikan halkını Washington’un işleyişi konusunda kızdıran bütün unsurlar var. Daha çok borç, daha çok harcama anlamına geliyor ve Obamacare yüzünden sıkıntıya düşen milyonlarca Amerikalı’yı rahatlatacak hiçbir kolaylık getirmiyor.” dedi.

Senato’daki oylamadan sonra Başkan Obama, iki partiyi de “krizle yönetme” stratejisinden vazgeçmeye çağırdı: “Herkesin elimizdeki konuları krizsiz halletmemiz, partiler arası anlaşmazlıkları Amerikan halkına zarar vermeden yapmamız gerektiği konusunda ders aldığını umuyor ve bundan böyle bunu dikkate alarak davranmasını bekliyorum.”

Uzlaşma, son anda Senato Demokrat Parti lideri Harry Reid’le Cumhuriyetçi grup lideri Mitch McConnell arasında varılan anlaşmayla sağlandı.

Yeni yasa, federal hükümete 15 Ocak gününe kadar bütçe, Maliye Bakanlığı’na da 7 Şubat’a kadar borçlanma yetkisi veriyor. Bu süre içinde de Kongre uzun dönemli bir bütçe planı üzerinde çalışacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG